Мрачна е прогнозата за млечния сектор, ако не се вземат спешни мерки от страна на държавата, предупреди Михаил  Тачев от Националната асоциация на млекопреработвателите.

Той смята, че Национална програма за млекопроизводството и млекопреработването у нас са обречени, ако не се реагира. Според браншовика, преди програмата следва да се изработят национална политика и стратегия и за двата отрасъла производство и преработка на мляко, за да могат те да се доближат до изискванията на европейските стандарти.

Михаил Тачев подчерта, че натрупаните проблеми се дължат на пренебрежителното отношение през годините към тези отрасли и едва при сегашното ръководство на МЗХ се проявява разбиране, откъдето са съдействали дори за получаване на банкови кредити за малките млекопроизводителни ферми.

Михаил Тачев смята, че ако не се побърза с изработването на национална стратегия за отрасъла, от малките ферми у нас малък брой ще могат да се преструктурират, голяма част от тях ще фалират, а цената на млякото ще поскъпне.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!