Селското стопанство продължава да се развива на различно ниво в отделните страни членки. Затова стратегическите планове в новата Обща селскостопанска политика (ОСП), от които ще зависи финансовата подкрепа за фермерите, ще трябва да бъдат адаптирани към местните пазари
 
 
Това заяви по време на посещението си у нас Адам Шекерски, председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент (ЕП), цитиран от списание „Икономист“. Над 7 хиляди промени и корекции са внесли представителите на Комисията. Поради огромния им брой има реална опасност не всички реформи да бъдат приети преди изборите за нов ЕП тази пролет. Най-вероятно ще се наложи делото да бъде продължено от следващия Европарламент, опасява се Шекерски.
 
Едно от основните нововъведения са стратегическите планове, които всяка страна членка има ангажимент да разработи. Тези планове ще се съгласуват с Европейската комисия, за да бъдат максимално приспособени към местните пазари и условия. В основата на този подход е принципът на взаимопомощ, при който се отчитат различните нива на развитие в отделните страни членки.
 
В новата ОСП се работи и върху развитието на многофункционалните селски райони, условията на работа, състоянието на околната среда, противодействието на климатичните промени, развитието на техническата и обществената инфраструктура и на услугите. Тук решаваща роля ще има подсилване на действията на Програмата за развитие на селските райони и дейностите, реализирани с тези средства от съответните страни.
 
В подкрепа на стопаните наскоро Европейският парламент прие и Директива относно нелоялните търговски практики в отношенията между стопанските субекти по веригата за доставки. Тя определя минимални стандарти за защита на производителите при договарянето с търговците на дребно и посредниците, припомня председателят на Комисията по земеделие в ЕП.
 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg.