Народният представител Меглена Плугчиева се е застъпила за несполучилите фермери с проекти за разсадници. Бившият вицепремиер по еврофондовете съобщи днес пред репортер на Фермер.БГ, че очаква лично министърът на земеделието Мирослав Найденов да реши проблема.

 

Припомняме, че скандалът около прословутите разсадници, за който Фермер.БГ многократно писа, се размириса още в края на миналата година, когато поголовно фермерите получиха отказ, част от одобрените не получиха финансиране, а тези които се зарадваха на първия транш по 112 мярка, сега трябва да връщат парите.

 

Земеделските производители, които минаха буквално през ада за да подготвят проектите си сигнализираха и еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош.

 

В тревогата си те стигнаха и до бившия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева, която обеща да им помогне. „След като засегнатите ме сигнализираха, миналата седмица организирах среща с новия изпълнителен директор на фонд „Земеделие” Светослав Симеонов. За това, което те ми разказаха алармирах и министър Найденов и зам.-министър Боянова. Последният ни разговор беше в петък и аз очаквам до края на днешния ден от земеделското министерство да ме информират, какво са предприели за решаване на проблема, защото там става дума за груби недомислия от страна на фонда. Първо при кандидатстването, на засегнатите не им е изискван документ от ИАСАС и второ се прилага двоен стандарт, защото на една част от бенефициентите са отпуснати пари, а другите са ги игнорирали”, заяви г-жа Плугчиева.

 

Паралелно с това народният представител е депозирала въпрос в администрацията на Народното събрание и в петък по време на парламентарния контрол, от трибуната, тя се кани да попита министър Найденов какви мерки ще вземе за решаване на проблема.

 

 „Аз искам ясен и конкретен отговор за тези хора. Много са случаите, когато заради бюрокрацията и незаинтересованост от страна на администрацията се провалят проекти на голяма стойност.  Смятам, че в този случай има несвършена работа и не е необходимо да се променят поднормативни документи за да се търси решение. Това е чиста административна немaрливост, така че от фонда трябва да си свършат работата”, категорична е Плугчиева.

 
 

Тя смята, че по този начин се гонят хора от програмата и това е безумие. По нейните думи, точно от такива неща идва и негативният ефект върху програмата. „Това е  лоша реклама и хората се отказват да кандидатстват за да не станат жертва. Засегнатите фермери не само, че не се облагодетелстват от това, което им се полага - те стават жертва на бюрокрацията и безхаберието на бездушни чиновници и то от шапката на фонда. С инструментариума, с който разполагам като народен представител, трябва да сте уверени, че аз няма да оставя нещата така”, бяха думите на народния представител.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

-

-

ДФЗ си иска обратно парите от одобрени бенефициенти по мярка 112

 

Казус с проекти по Млад фермер - възрастова граница - ВИДЕО