McCormick X6.440 VT Drive грабна приза „Трактор на годината“ в категорията „Best utility” най-полезен трактор за 2018. Топ брандът се състезава с общо 15 финалисти за наградата, като церемонията по връчването на отличието се състоя по време на най-голямото изложение за селскостопанска техника Агритехника.
 
С моделът X6 - McCormick представят CVT трансмисията. Тракторите от серията са подходящи не само за всички почвообработващи операции, но и за работа в животновъдни ферми, транспорт и комунални дейности.
 
„McCormick X6 предлага широк диапазон от възможни операции, включително работа с челен товарач, а модерният подобрен и агресивен дизайн, е в крак с изискванията на фермерите. Получавате от 120 до 140 к.с и избирате от 3 различни режима за работа. Наградата за най-полезен трактор на 2018 г. е голяма чест за нас и е резултат от усърдната работа на екипа на Argo Tractors. А редицата опции и функционалности на McCormick X6 наистина го правят големия победител“, каза Антонио Салватера, маркетинг мениджър в ArgoTractors пред Фермер.БГ.
 
 
Иновациите в производството и следването на темпа и нуждите на пазара дават своите видими резултати, а именно високопроизводителни трактори, подходящи за всеки вид и тип стопанство, с особено внимание към комфорта на оператора. По време на Агритехника земеделците видяха редица решения от италианския производител ArgoTractors. Сред тях са перфектният партньор на фермера, компактният трактор McCormick X5 и McCormick X7.4, с най-новата трансмисия PS-Drive.
 
„Серията X5 на McCormick е модернизирана с новите 4-цилиндрови двигатели Perkins с директно впръскване. Тя включва четири модела универсални трактори, с мощност от 88 до 113 к.с., подходящи за всички дейности в съвременното земеделие и животновъдство. Тракторите от серията X7 включват три модела. Всички те използват новите 4,5 литрови Bеtapower Fuel Efficiency 16-клапанни, четирицилиндрови двигатели с горивна система Common rail. Всички тези модели пасват перфектно на българските условия, а с новите спецификации даваме сериозна заявка за покриване изцяло нуждите на фермерите“, каза той.
 
Решения не липсваха и за специализираните фермери. Спецификите на пазара обуславят и специално внимание към машините, които произвеждаме, смята Антонио Салватера.
 
„Обръщаме поглед и към специализираната техника, представяме нова генерация при овощарските трактори – Landini Rex 4. Тракторът покрива всички нужди за работа в лозарски и овощарски стопанства и го прави пръв помощник на земеделците. Серията е от шест модела, като максималната мощност варира от 70 до 112 к.с. Що се отнася до дизайна, тракторът е изцяло обновен, като тук сме обърнали сериозно внимание на детайлите – комфортът и ергономичността са повишени значително“.
 
 
Освен избор между четири версии от серията Rex 4, фермерите могат да избират и измежду редица опции, които да им позволяват да оптимизират трактора според техните нужди и стопанство.
 
„Изключително благодарни сме на целия екип на Оптиком за професионалното отношение както към нас, така и към техните клиенти. Оценяваме и това, че техният професионален екип непрекъснато ни дават идеи как да подобрим машините си, така че да пасват перфектно не само на нуждите на клиентите им, но на фермерите от цяла Европа“, заключи Салватера.
 
В отговор на търсенето на земеделците на многофункционални сеялки Monosem, чийто официален вносител в България е фирма Оптиком, представи на Агритехника нова гама рами за сеялките си, наречени MultiSlide. Те позволяват множество варианти за избор на различни междуредия.  В рамките на мегафорума, Monosem представи ексклузивно и новата си 8-редова сеялка, оборудвана със сеещи секции Monoshox NG Plus ME с пълно електрозадвижване.
 
 
Тази сеялка дава възможност на потребителите за изцяло електрически контролирано от кабината на трактора решение чрез терминал ISOBUS. Устройството за електронен контрол на сеялката при наличие на GPS антена може да управляваавтоматичното изключване на сеещи секции и променливата сеитбена норма въз основа на препоръчителна карта. Контролът от кабината става посредством ISOBUS TOUCH Mini, TOUCH или TOUCH Pro терминал или друг такъв, съвместим с ISOBUS.
 
Говорейки за прецизно земеделие и иновации няма как да не акцентираме и върху функцията TC-GEO, която  предоставя допълнителна възможност за получаване на данни. Тези функции, включително контрола на задачи, свързани с местоположение на сеялките, гарантира икономия на семена и торове с едновременно повишаване на добивите.
 
 
Иновациите от Monosem  не свършват дотук. На Агритехника за първи път бе представен и новия компютър за сеитба TOUCH Pro терминал. Компютрите от гамата са вече налични за поръчка, като ще заместят предходните модели CS 1200 и CS 3000. TOUCH Pro терминалът ще бъде наличен за поръчки в лимитирани количества през пролетта на 2018, съобщиха от Оптиком.
 
 
Sky Agriculture пък представи обновената си серия сеялки MAXIDRILL. Дебютната 10-та серия е предназначена за всички стопанства. MAXIDRILL е бърза и универсална сеялка с голям капацитет. Сеялката може да бъде екипирана с до три резервоара, като в тях могат да се приложат няколко продукта – семена, торове или микрогранули. Всеки от трите резервоара има собствен електрически разпределител, който се управлява от единична конзола от кабината на трактора. Всичко това гарантира бърза, лесна и максимално прецизна сеитба. 
 
 
Френската компания Sulky също показа новаторски решения в почвообработката. Акцентът падна върху новата 3-метрова сеялка за слята повърхност XEOS PRO EVO, чието най-голямо предимство е гарантирането на двойно повече производителност с двойно по-малко разходи. 
 
Повече информация за цялостното портфолио с машини можете да получите в сайта на официалния вносител на брандовете за България - Оптиком ООД, както и на тел: 0700 20 205.