Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Марта Йонкова: Секторът има нужда от нови лица, експертен подход и обединение

Дебатът „ОСП след 2020 – Изборът на България“ в Пловдив на 18 май ще направи за първи път страната ни реален участник в преговорите на ниво ЕС, коментира Марта Йонкова от ИнтелиАгро

Марта Йонкова: Секторът има нужда от нови лица, експертен подход и обединение
Автор: Фермер.БГ
Снимки: личен архив

Първият от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“ ще се проведе на 18 май в Пловдив от 10.00 часа в зала Пловдив на Гранд Хотел Пловдив (Новотела).

Във форума участие ще вземат експерти и представители на земеделските министерства на различни държави от ЕС, браншови организации и други заинтересовани страни в сектора. Форумът е подкрепен и от най-голямата земеделска организация в ЕС, Copa-Cogeca. По темата разговаряме с Марта Йонкова от ИнтелиАгро.

 
- Г-жо Йонкова, захванали сте се с една доста амбициозна задача – серията дебати за ОСП след 2020 с участието на представители на другите държави-членки. Какво ще донесе това на сектора у нас?
- Да, през последните няколко месеца ИнтелиАгро и Институт за агростратегии и иновации положиха значителни усилия да поканят и доведат в България доказани експерти по темата ОСП - хора, които са участват или са участвали във формирането на националните позиции по тази политика в други държави.
 
Първите ни срещи бяха още през януари в Брюксел. Днес се радваме, че министрите на земедлието на 6 държави-членки – Австрия, Холандия, Италия, Естония, Румъния и Хърватия – изпращат у нас на 18 май свои представители, които да споделят основни виждания за начините за справяне с предизвикателствата, пред които е изправено днес земеделието на ЕС и формулирането на новата земеделска политика след 2020 г.
 
На сектора това ще донесе възможност да почерпи знания и опит, да прецени къде се намира и в лицето на кои държави може да намери съмишленици, когато иска да защити една или друга своя позиция. Но преди всичко да започне реално да гради такава позиция – информирано и базирайки се на сериозен анализ на постигнатото до тук. Неслучайно сме поканили както стари, така и нови страни-членки, за да видим различни гледни точки.
 
 
Подкрепата на Copa-Cogeca, най-представителната земеделска организация в ЕС, пък ни дава увереност, че българските фермери ще бъдат чути в Брюксел, въпреки че сме единствената държава без членство в тази наистина силна браншова структура.
 
- Казвате „базирайки се на сериозен анализ“ – има ли кой да направи такъв, за да може страната ни да изготви една адекватна позиция за бъдещето на ОСП?
- За съжаление способността да анализираме и да се учим от грешките си не ни е много присъща. По-склонни сме да „замитаме под килима“ каквото не ни е удобно и да започваме отначало. Но така не може да бъде постигната устойчивост.
 
В процеса на подготовка на първия дебат идентифицирахме добре работещите и реални браншови обединения, които според нас могат да допринесат за формирането на една балансирана позиция на страната ни за ОСП след 2020 г. От друга страна ние като организатори, ще допринесем със своята експертиза.
 
Знаете, едни от малкото секторни икономически анализи в публичното пространство са на ИнтелиАгро. Институтът за агростратегии и иновации от своя страна многократно в последните години тълкува и свежда до знание на широката общественост сложните политически взаимовръзки на ниво ЕС, както и евродирективи и регламенти, които за по-голямата част от българските фермери са с непонятно съдържание.
 
- Нивото на чуждестранните гости, които очаквате е доста високо. Кого ще видят насреща си?
- Нивото е адекватно на сериозната тема, която ще обсъждаме, а именно бъдещето на една от най-важните европейски политики. От българска страна ще разчитаме на присъствието на новият земеделски министър, г-н Румен Порожанов, както и на министъра за Българското председателство на ЕС 2018, г-жа Лиляна Павлова.
 
Предстоящото председателство на страната ни със сигурност ще бъде засегнато като тема на форума, тъй като то касае прилагането и отстояването на национални приоритети, сред които със сигурност трябва да е и селското ни стопанство.
 
 
Очакваме двамата ресорни министри да се включат в срещата и да дадат една сериозна заявка за участие на страната ни в преговорите за бъдещето на ОСП. Но истината е, че инициативата трябва да дойде от бранша. Ето защо  се радваме, че в залата ще бъдат представители на браншовите организации, както и много способни и мислещи фермери, преработватели и предприемачи в селските райони, които могат да бъдат образец не само у нас, но и на ниво ЕС.
 
В страната ни през последните години се създадоха добре работещи обединения с модерни виждания и начин на работа. Уверени сме, че именно от тях ще излязат новите лица, от които има толкова голяма нужда сектора.
 
- „Позиция, формирана от бранша“ звучи чудесно, но единен ли е секторът в исканията и подхода си?
- Сигурна съм, че могат да се намерят много допирни точки в исканията и очакванията на отделните организации и фермери. Ето защо са необходими форуми като този – за да може всеки да свери часовника си и да прецени до колко това, към което се стреми, е реално и постижимо. За съжаление обаче има много примери за разединение.
 
Така например за нас изненадващо се оказа, че една от организациите, които бяхме поканили да се включи в дебата, реши да проведе алтернативно мероприятие на същата дата, а дори и със същата тематика, макар и на едно по-базово ниво. За съжаление това говори много за манталитета ни – вместо да помислим как да се обединим и да допринесем за дадена кауза, да искаме да се делим и да направим нещо свое си.
 
Това обаче не е начинът да изглеждаме сериозно на европейската и световната сцена и колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-добре ще е за България. Ето защо и ние, организирайки тези дебати, работим в обединение. Осъзнаваме, че така можем да дадем и да постигнем повече.
 
- Какво трябва да направят желаещите да се включат в първия от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“?
- Достъпът до дебатите е свободен, но местата са ограничени, тъй като подхождаме малко по-различно и искаме да разположим гостите така, че да се чувстват комфортно и да могат във всеки един момент да се включат в обсъжданията. Ето защо е необходима предварителна регистрация на учатниците на специално създадения за целта сайт www.bcap.bg .
 
Визитка
Марта Йонкова е с близо 10 години опит в разработването и прилагането на проекти, финансирани от ЕС в сферата на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и развитието на селските райони. Тя е създател и дългогодишен главен редактор на една от модерните агромедии в страната, както и експерт в сферата на проектите, международните отношения и маркетинга към Асоциацията на земеделските производители в България в периода 2008-2015 г. Част е от екипа на ИнтелиАгро от 2016 г. 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Николай Вълканов, ИнтелиАгро: Спирането на субсидиите ще е оздравително за сектора
 
Изключителен набор от нови продукти от Schäffer на Агритехника 2017
16.10.2017 | 1344 прочитания
Изключителен набор от нови продукти от Schäffer на Агритехника 2017
Специалистът при товарачите с чисто нови предложение за клиентите си

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news