Марокански скакалци ( Dociostaurus maroccanus (Thnb.) ) на рояци напъплиха села и земеделски земи в Югозападна България. Явлението не е необичайно, заявиха специалисти пред Фермер.БГ. За последните няколко дни скакалците са достигнали до 2-ра фаза на популация и вече започват да се излюпват. Общият размер на засегнатите площи е сравнително малък - около 3000 декара около селата Марикостиново и Генерал Тодоров, но ако не се напръскат своевременно с препрати, то разпространението на скакалците може да застраши реколтата в региона.

 

Мароканският скакалец е с дължина 16.5-28.5 mm ( мъжки), 20.5-38.0 mm (женски). Обичайно този вид скакалци се срещат в Атлантическите острови, Португалия, Испания, Франция, Италия, а също и на Балканите. Скакалците от този вид могат да прелетят на не повече от 50-75 километра от мястото, където са се излюпили.

 

Очаква се утре Национална служба „Растителна защита” да изпрати спешно препарати, с които да бъде пръскано. Специалистите уточниха, че към момента те са установили наличието на огнищата с вредителя, идентифициран е видът му, раздадени са една част от препаратите. Пръскането в момента е проблемът – кой и с каква специализирана техника да го извърши – с трактори, пръскачки или авиотехника - вертолети. Земите са частна собственост, хората са безсилни, нямат възможност да плащат за този вид услуга. От Растителна защита и от общинското ръководство в Петрич обясняват, че Законът за защита на растенията, чл.8, ал. 1 гласи, че всеки земеделски производител е длъжен да си осигури растителната защита. Но и двете институции са категорични, че петричкият случай трябва да е приоритет на държавата. И докато задълженията се прехвърлят между институциите, скакалците тотално ще унищожат продукцията на над 1000 дка в село  Генерал Тодоров и 2000 дка в село Марикостиново, опасяват се земеделците.