Много малко пчелари реално се възползват от Националната програма по пчеларство. Процедурата е тромава и трудна за изпълнение, което отказва хората от участие, коментира пред Фермер.БГ Венцислав Узунов, регионален координатор на Националния браншови съюз на пчеларите във Велико Търново във връзка с отчета на Държавен фонд „Земеделие”, който сочи, че близо 1 616 739 лв. повече субсидии са получили пчеларите през 2009 г. спрямо 2008 г.

Според пчеларя реално погледнато за помощ в пчеларството може да се говори, само когато има подпомагане на брой кошер. След като пчеларят е регистриран в базата данни, той може да получава определена сума на кошер – например, ако съм регистрирал 30 кошера, да знам, че за всеки от тях ще получа по 20 лв по обявена от мен предварително банкова сметка, а не както е в момента – ходене по институции, вадене и събиране на дестки документи, губене на време, обясни Узунов.

Тази загуба на време не може да се компенсира специално при пчеларството, тъй като то разчита на около три месеца в годината. Ако търгна да се занимавам с програми, трябва, на първо място, да имам финансовия ресурс, както и 5-6 месеца, когато няма работа на пчелина, само да обикалям по инстанцииите, което си е чиста загуба на време.

Според данните на ДФЗ сключените договори за подпомагане на пчеларите за 2009 г. са 674 при подадени над 800 заявления. Изплатената субсидия по тях е в размер на 2 433 306 лв. при общ бюджет на Програмата от 2 770 000 лв. за изтичащата година. Програмата е с тригодишен период на прилагане – 2008-2010 г.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!