x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Малките ферми ще спечелят много от блокчейн технологиите

Според експерти този тип технологии ще направят революция в работата на фермерите

Малките ферми ще спечелят много от блокчейн технологиите
Автор: Фермер.БГ
Дали блокчейн технологиите ще направят революция в селското стопанство. И дали това ще бъде полезно за малките стопанства?
Тази тема беше дискутирана на конференцията ICTforAg 2017, която се проведе във Вашингтон, САЩ. 
 
 
Развитието на блокчейн може да осигури доверие и подравняване във веригата. Елиминира се посредника и плащанията към него и позволява на заинтересованите страни да работят заедно сигурно и дори без да се познават. Тази технология може драматично да промени досегашните правила за правене на бизнес, споделиха експертите. 
 
Все още практическите ползватели на бокчейн в селското стопанство  са малко, за да може да се демонстрира неговите възможности, но лесно можем да си представим, че тези технологии могат  да бъдат от съществено значение за селското стопанство и то по различен начин. 
 
- Проследяване на храната: Цялата верига от производството до магазина може да се осъществи през блокчейн. Тъй като информацията във веригата не може да се модифицира и променя, потребителите имат възможност да проследят цялата верига и да се уверят, че продуктът, който са купили е наистина здравословен и биологично сертифицирн, например. 
 
- Без такси при плащане: Това е важен аспект за малките фермери, но всяко плащане върви с такси и т.н. но използвайки криптовалута и блокчейн операторите на парични преводи се елиминират и де факто се слага край и на таксите.  
 
- По-ефективни вериги на доставка: Плащанията и трансакциите стават в реално време, когато се използва блокчейн. Досега фермерите трябваше да чакат, докато получат парите за продукцията си. когато фермерите получат парите си веднага се подобрява конкурентната среда и производителите могат да получат по-високи цени за стоката си, докато пък купувачите спестяват време и пари. Използването на блокчейн също така добавя прозрачност и доверие, което е изключително важно. 
 

Източник: World Economic Forum

Експертите на форума се обединиха около идеята, че е малките стопанства са едни от тези, които ще спечелят най-много от използването на блокчейн технологиите. Но все още има време, докато стопаните повярват на това и насочат вниманието си към новите технологии, считат специалистите. 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Редица страни направиха блокчейн поземлени регистри
 

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news