Криеница, мъртви агнета, медийно затъмнение и недоволни фермери белязаха посещението на министър Мирослав Найденов и на шефката на ДФЗ Калина Илиева във Велико Търново. Целта на посещението беше среща с ръководството на Асоциацията на земеделските производители в България ( АЗПБ ). Срещата трябваше да се проведе в Интерхотела във Велико Търново, но неочаквано в последния момент мястото и на провеждане се промени – в Областната администрация. ( заради слух за поставени скрити камери от Фермер.БГ    )

Междувременно около 30 животновъди, предимно от Великотърновския регион, искаха да се срещнат с Найденов и Илиева, за да обсъдят актуалните в момента проблеми – като на първо място поставиха непълния размер на националните доплащания за животни, които получиха. „Сега е зима, имаме нужда от тези средства. Управляващите разтръбиха по всчики медии как сме получили 61 млн. лв за животни, но това реално не е така, защото повечето животновъди бяха орязани и получиха само половината от субсидията за животни. Това е и темата, по която искаме да разговаряме с г-н министъра. Сега обаче, след като разбраха, че го чакаме на предварително уговореното място на срещата, той и Илиева се опитаха да се скрият от нас”, обясниха фермерите.

Междувремнно 82-годишен животновъд от Сливен беше докарал 7 мъртви агънца в доказателство на това, че няма средства за изхранването им. „Искам министъра да ги види, за да се убеди в тежестта на ситуацията, в която се намирaме”, коментира той.    

След като стана ясно, че срещата е преместена, фермерите влязоха в сградата на областната администрация, за да настояват министърът да се срещне с тях. „Парадоксът, който се получи с националните доплащания е следният, обясни овцевъдът Георги Тончев – реално сега се плати на хора, които са гледали овце и кози през 2008 год., а не се плати на такива, които отглеждат животни в момента. Има и такива колеги, които не са получили средства нито за 2008, нито за 2009 год., а сега отглеждат животни и наистина се нуждаят от тези средства”.

Обяснението на управляващите – когато фермерите са декларирали подпомагането за кампания 2009, те са декларирали, че искат подпомагане по една, а не по двете схеми. Основната грешка е била липсата на информираност от страна на Областните земеделски служби и Службите за съвети в земеделието. Те не са обяснили на фермерите тогава какви са възможностите за подпомагане . Според Найденов на фермерите сега няма как да се платят тези средства. За компенсиране на проблема обаче могат да се търсят механизми по линия на Де Mинимис или по линия на нисколихвените кредити на ДФЗ. Подробно по темата животновъдите ще разговарят с министъра в сряда в МЗХ.

Междувременно докате течеше срещата на министъра с животновъдите, в Областната администрация дойдоха и представители на тютюнопроизводителите, които бяха разбрали за посещението му и поискаха разговор и конкретни действия от МЗХ за изплащането на обещаните премии за тютюн, които е трябвало да бъдат изплатени до декември 2009 год.

Какато Фермер.БГ вече писа срещата със земеделските производители беше закрита за журналисти. Последвалата пресконференция пък премина много вяло и с изключително лаконични отговори от страна на участниците. В последствие, въпреки първоначалното обещание да ни допуснат до срещата с животновъдите, и това не се случи. Репортерите  бяха „помолени”  да напуснат залата.

По време на пресконференцията, която управляващите дадоха, Найденов за пореден път посочи, че има уверението на финансовия министър Дянков, че националните доплащания и неизплатените директни плащания ще приключат до края на февруари, същото се очаква и за агроекологичните плащания.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

 

ВИЖТЕ ВИДЕО   :

 

Калина Илиева ДФЗ - репетиция за кръгла маса

Калина Илиева ДФЗ - репетиция за кръгла маса - ВИДЕО