x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Макар и бавно, делото срещу добива на газ в Добруджа продължава

Добруджанци са против прокопаването на 41 сондажа в 18 населени места

Макар и бавно, делото срещу добива на газ в Добруджа продължава
Автор: Галина Недкова, Фермер.БГ
Снимка: Авторът
Очаква се делото срещу добива на газ в община Генерал Тошево да бъде дълъг и много оспорван процес. Това заяви вчера след поредното пето заседание инж. Иванка Казакова, която заедно с Айдън Яйя и д-р Дона Пикард са страни по делото. 
 
 
Трите лица се вписаха като заинтересовани след като местните общини, въпреки заявленията, че ще подкрепят исканията на жителите си, не го направиха в съда и не се конституираха като страни по делото. 
 
На заседанието е бил разпитан еколог, според когото при Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) не е обхваната цялата територия на инвестиционното намерение като по този начин подкрепя решението на екоинпекцията във Варна.
 
Специалистът трябва да получи допълнителна информация, за да изготви цялостната си експертиза, към която трябва да се съберат становищата на петима експерти.  
 
Заседанието ще продължи на 9 юли. То беше отложено от 5 март за 14 май по молба на вещите лица, които поискаха удължаване на срока за изготвяне на експертизата. Като причина беше посочена нужда от оглед на сондажа в по-добри метеорологични условия. 
 
До съдебен спор се стигна след поредица от протести в Добруджа срещу концесията за добив на газ в 18 населени места за 35 години, които се случиха в края на 2017 г. Намеренията на фирмата-инвеститор са да бъдат прокопани 41 сондажа на дълбочина 2700 метра.
 

Концесията за разработване на находището е за 35 години.

 
Последваха редица обществени обсъждания, протести, затваряне на границата и референдум, на който 97 % от жителите на общината категорично се обявиха против добива на газ.
 
Спорът се премести в съдебните зали. Варненският апелативен съд се събра на няколко заседания по жалбата на „Русгеоком” ЕАД срещу решението на РИОСВ – гр. Варна, с което беше отхвърлено намерението на фирмата да добива газ в сърцето на Добруджа. 
 
Инж. Иванка Казакова помоли добруджанци да изразят подкрепата си като присъстват на делото във Административен съд – Варна. Според членовете на групата „Добруджанци срещу добива на газ в Тошевско”, представената от „Русгеоком” ОВОС е компрометирана и би трябвало да бъде изготвена още по време на експертния съвет, а не в последствие.  
 
През февруари на съдебно заседание беше увеличена таксата за експертите 20 пъти - от 1000 лв. на 20 000 лв. Инж. Казакова тогава призова за подкрепа. На апела й отговориха стотици хора от цяла България, Германия, САЩ, Швейцария, Великобритания.
 
Така се събраха повече от 6600 лв. Остатъкът от събраните средства ще бъде използван за следващи разходи по делото, уточнява още инж.Казакова. Заедно с Дона Пикард и Айдън Яйя, които са конституирани по делото, те трябва да платят по 1 900 лв. или общо 5 700 лв.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Експертизи ще определят дали в Добруджа ще се добива газ
 
Дамите в селското стопанство: Катерина Кънева
17.05.2019 | 2356 прочитания
Дамите в селското стопанство: Катерина Кънева
С течение на времето работата ни хареса, освен това медът е страхотен продукт, който трябва да присъства във всеки дом

Смятате ли, че системите за напояване са в готовност за сезона?

news