Аграрния министър Мирослав Найденов обяви на семинара на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ), който започна днес в Пловдив, позицията на България за промените в Общата селскостопанска политика (ОСП) от 2014г.

 

Според министър Найденов, най-големите промени в ОСП, засягащи и България са най-вече по I-и стълб, касаещи директните плащания, докато промените по II-и стълб, където са мерките за развитие на селските райони "са по-скоро козметични и в направление облекчаване на процедурите".

 

Още в началото на своето участие в семинара, Мирослав Найденов заяви, че няма да говори по темата с орязаните пари за национални доплащания, тъй като всичко каквото е имало да каже е изговорено до момента. При своето влизане в залата, Найденов беше посрещнат с аплодисменти от присъстващите, които изслушаха основните точки по промените в ОСП, зад които България застава.

 

Според Мирослав Найденов, за първи път думата на България се чува в ЕС и за първи път, представители на ЕС и старите страни членки идват у нас, не за да кажат какво трябва да се направи, а да попитат за позицията на България.

 

някои от основните промени в ОСП за периода 2014-2020 г.:

- директните плащания - без национално съфинансиране

- сближаване за периода 2014-2020 г., за всички държави членки с директни плащания под ниво от 90% от средното, 1/3 от разликата от сегашното им равнище и нивото от 90% , да бъде компенсирана

- 5% от бюджета на всяка страна членка, за плащания за селскостопански производители в райони с природни ограничения

- плащане за млади селскостопански производители - до 2% от бюджета

- доброволно, обвързано с производството подпомагане ( напр. за животни ) - до 5, 10 или над 10% от пакета на дъражавата членка

- плащане за дребни производители - до 10% от пакета на държавата членка

- създаване на единна схема за директни плащания, наречена "Схема за основно плащане", която ще се прилага от 2014 г. за фермери, заявили подпомагане по СЕПП през 2011 г. ( това ограничение по година ще се оспорва от България )

- фермерите трябва да отговарят на условията за "активен фермер"

- директни плащания няма да се отпускат на физически и юридически лица, които са получили размер на директните плащания, по-малък от 5% от общия размер на постъпленията от неселскостопанска дейност през най-близката данъчна година или когато техните земеделски площи са основно такива, които по естествен път се държат в състояние за паша или обработване. Рестрикциите не се отнасят за фермери, получили по-малко от 5000 евро директни плащания, с цел облекчаване административните процедури за проверки на място

- намаляването на директните плащания, което се въвежда прогресивно е както следва:

* с 20% за транш над 150 000 EUR и до 200 000 EUR

* с 40% за транш над 200 000 EUR и до 250 000 EUR

* с 70% за транш над 250 000 EUR и до 300 000 EUR

* с 100% за суми над 300 000 EUR

 

© 2011 fermer.bg