x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

М. Найденов: Няма да има национални доплащания за зърнопроизводителите

От 2016 г. национални доплащания няма да има, затова се настоява Европейският съюз да отпусне средства, които да са адекватни на труда, който хората полагат

М. Найденов: Няма да има национални доплащания за зърнопроизводителите
Автор: Фермер.БГ

Тази година няма да има национални доплащания за зърнопроизводителите. Това каза пред журналисти в Смядово министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

 

Той обясни, че европейските пари, които получават зърнопроизводителите тази година, са повече от миналата, когато с националните европейски доплащания те са получили 25 лева. Сега само европейските доплащания са на стойност 26,50 лева.

 

„При този рекорд на пшеницата, рекордно високи са нивата и на царевицата кое да дотираме и кое да подпомогнем. В същото време виждаме какво е състоянието на сектори като животновъдство и зеленчукопроиводство", коментира Мирослав Найденов.

 

Парите ще бъдат насочени именно към тези два сектора, защото българите все повече искат да консумират собствена продукция. „Като произвеждаме три пъти повече зърно и го изнасяме един вид дотираме арабския сектор, където то отива", каза министърът.

 

За новия програмен период идеята е парите да отиват и за сектори, обвързани с производство, каквито са секторите животновъдство и зеленчукопроизводство. От 2016 г. националните доплащания приключват. Затова се искат от Европейския съюз средства, които да са адекватни на труда, който хората полагат. Министърът посочи, че в следващия бюджет са гарантирани и средства за тютюнопроизводителите, защото по думите му тези хора нямат алтернатива.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Дамите в селското стопанство: Катерина Кънева
17.05.2019 | 1797 прочитания
Дамите в селското стопанство: Катерина Кънева
С течение на времето работата ни хареса, освен това медът е страхотен продукт, който трябва да присъства във всеки дом

Смятате ли, че системите за напояване са в готовност за сезона?

news