Министър Мирослав Найденов се оказа много учуден от това, че всички селскостопански производители очакват да получат субсидиите за единица площ преди крайния срок 30 юни. “Не знам защо тази година всички решиха, че трябва да получат парите си в началото на годината”, коментира в ефира на бТВ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод многобройните въпроси на земеделци за неизплатените субсидии за площ от кампания 2009.

Защо ли? Отговорът всъщност не е никак труден и можем да го търсим в многобройните обещания за изплащане на субсидиите за площ за 2009 година, които бяха дадени от министър Найденов преди началото на кампанията –  до края на декември, в началото на 2010 година, до каря на февруари и т.н. и т.н.

И сега според министър Найденов управляващите са спазили обещанието си, като са изплатили над 95% от субсидиите, макар че сме “едва началото на март”. Оказва се обаче, че все още има много земеделци, които не са получили субсидии, въпреки че при тях не са констатирани застъпвания на площите. Ето го и поредното разминаване с информацията на МЗХ и тази на фермерите, много от които сигнализират, че все още не са получили субсидии, въпреки че нямат констатирани застъпвания. 

В същото време министърът е убеден, че "тези около 5%, които не са изплатени и предполагам, че вашите зрители (на бТВ – бел. ред) от Шумен, които поставят този въпрос, попадат в тези 5%, са обект на така наречените застъпвания.”. Това обясни Найденов по повод неизплатените субсидии за 2009 година, като не пропусна да припомни, че съгласно европейскя регламент плащанията за единица площ се правят между 1 декември на миналата и 30 юни на настоящата година.

***
Междувременно в момента в столицата се провежда Националният форум на МЗХ и ДФЗ за новата кампания за директните плащания за 2010 година, която така и не стана ясно стартира ли нормално от първи март или не...

Още по темата:


Стартира ли успешно кампанията за агросубсидии 2010 или не съвсем?