По схемите за национални доплащания към европейските плащания в бюджет 2010 ще бъдат заложени 300 млн. лв – 150 млн от тях обаче ще са „над черта”, а останалата половина – „под черта”, съобщи по време на Националния аграрен семинар министърът на земеделието Мирослав Найденов. Тъй като има основателни съмнения от страна на земеделските производители дали тези 150 млн, които са „под чертата”, реално ще бъдат заделени за тях, министър Найденов коментира: „Работим в посока да стигнат и вече има първите положителни сигнали за това, след като финансовият министър обяви, че от няколко дни бюджетът от огромен дефицит, вече е на плюс”.

Тези 300 млн. лв трябва да бъдат за национални доплащания към европейските плащания по СЕПП и за глава добитък.

За пореден път Найденов увери фермерите, че от 1 декември системата за идентификация на животните започва да функционира. В понеделник вечерта директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба е предал на диск актуалните данни, с които трябва да бъде заредена системата, за да могат 30 хил. бенефициенти да се възползват от това финансиране. Зам.-министър Преслав Борисов пък е заредил в края на миналата седмица последните актуални данни в системата ИСАК за земеделските площи.

В началото на декември трябва да стартира изплащането на средствата за 2009 година, които са в размер на 211 млн. лв., каза още Мирослав Найденов. Както Фермер.БГ писа обаче, зам-изпълнителният директор на Фонда Светослав Симеонов съобщи, че по сметките на ДФЗ все още не са заредени средства за плащанията.

Според Мирослав Найденов земеделието ще е единстрвеният сектор, който ще получи по-голяма финансова помощ за 2010 г. Министърът заяви още, че именно това е секторът, който може да подпомогне цялата икономика на страната. През последните три месеца земеделието бележи 3% ръст, при спад на цялата икономки от 10,8%. Найденов каза още, че през последните месеци има експортен ръст на селскостопански стоки.

Гледайте видео по темата: