Въпреки засилващия се потребителски интерес към фермерски продукти, малките производители на храни са изолирани при подготовката на новия закон за хранителната верига и на поправките в закона за храните. От инициативата "Зелени закони" настояват да бъдат взети предвид не само интересите на едрия бизнес и да се гарантира на малките производители правото легално да излизат на пазара.
 
Това, към което ние алармираме, е, че ако в новия закон за храните или в редактирания закон не бъдат отново включени онези малки производства, за които всички мечтаем, обикаляйки по други държави, при нас ще останат отново в сферата на мечтите.
Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Магърдич Хулиян, експерт към инициативата и председател на УС на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели.
 
Факт е, че тези промени се дискутират и работят от Министреството в диалог с големите производители. А ние получихме уверението, че след като приключи проектозаконът, ще получим информация за него и ще получим възможности за даване на предложения. Друг е въпросът доколко тези предложения ще бъдат взети под внимание.
 
За Националното сдружение на малките семейни фирми е важно в този закон да бъде гарантирано, че по примера на редица европейски и развити държави ще се даде възможност на тези малки производители да излезат легално на пазара. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!