x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Лозови масиви пострадаха от лошото време

Подкрепата по четирите мерки от Националната лозаро-винарска програма се радва на голям интерес

Лозови масиви пострадаха от лошото време
Автор: Фермер.БГ
Стопани от почти цялата страна сигнализират за щети по лозята в резултат на силните дъждове и падналите градушки. Има поражения в района на Петрич, Сандански, във Варненско, Болярово, Ямболско, Велики Преслав, Брестовица, Монтана, Видин, Враца, а в Шуменско са пострадали 80% от лозовите масиви.
 
 
Инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозята и виното (ИАЛВ) съобщи това пред Фокус.
 
„Последния месец и половина паднаха големи количества дъжд и градушки на територията на цялата страна. Това има негативен ефект върху лозовите насаждения. Щетите на този етап са сравнително малки, но те все още не могат да бъдат оценени изцяло, защото времето просто не позволява да се направят цялостни и точни анализи какви са пораженията. Имаме в почти цялата страна паднали градушки, които за тази година ще лишат лозарите от добив. Надяваме се времето да се оправи, да спрат дъждовете, защото предизвикват болести по лозята“, коментира инж. Коев.
 
Сега стопаните очакват водата да се оттече, за да оценят загубите. Информацията е, че няма трайни поражения и унищожаване на лозови насаждения.
 
Наблюденията на изпълнителния директор са, че през последните години земеделските производители в сектора масово се застраховат. В новата Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. е включено подпомагане по такава мярка - за застраховане на реколтата.
 
 
„Убеден съм, че ще има изключително висок интерес към нея е ще могат да се усвоят абсолютно всички средства от нашите лозари за застраховане на своите лозови насаждения, за да бъдат сигурни, че ако имат поражения и щети по своите лозя, поне ще бъдат компенсирани“, коментира Красимир Коев.
 
Той припомни, че Националната лозаро-винарската програма за периода 2019-2023 г. е отделна от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), но също предизвиква голям интерес сред стопаните, а усвояването на средствата от лозарите и гроздопроизводителите е успешно.
 
Мерките по програмата четири. Мярката с най-голям бюджет е „Преструктуриране и конверсия на винените сортове лози“ за нови засаждания и площи с винени сортове, за изкореняване на стари и преструктурирането им с по-модерни, по конкурентоспособни сортове. Втората мярка е за застраховането на реколтата. Третата е свързана с инвестиции в предприятията, а четвъртата мярка е за промоция на българските вина на пазарите извън ЕС.

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
България – в топ 15 на вносителите на вино в Китай
 
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
10.12.2018 | 5244 прочитания
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
Налаганите високи цени на въглеродните емисии и готвеното отпадане на антидъмпинговите мита за внос от страни с ниски рестрикции водят до ликвидация на сектора

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news