x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Лозари се оплакват от изкупните цени на гроздето

Внос от Румъния подбива цената у нас

Лозари се оплакват от изкупните цени на гроздето
Автор: Фермер.БГ
Внос на грозде от съседни страни срива до 20-30 стотинки за килограм изкупните цени през тази година и обрича на фалит производителите на грозде, коментира кметът на сливенското село Глушник Димитър Петков. 
 
Минимална изкупна цена от 50 стотинки за килограм грозде може за покрие производствените разходи и гарантира приемлива печалба, уточни Петков, цитиран от БНР. 
 
Производството на грозде е традиционен поминък за жителите на селото, които отглеждат 3500 декара грозде със сортовете червен мискет, ркацители, мускат, сливенска шевка, каберне и мерло. 
„Тази година, най-вероятно ще остане и грозде. Дори да се предложи такава цена – 0.20 лв. – 0.30 лв., хората не искат да го берат.
 
Доколкото ние чуваме, това се дължи на внос от Румъния, Молдова. Поне за Северна България говоря. То е на по-ниска цена“, каза Петков.
 
По думите му реколтата е много хубава тази година и качеството на гроздето е много добро. „Трябва да има регулация на пазара, защото иначе си заминават всички земеделски производители. Ако още веднъж се повтори такава година с изкупната цена на гроздето, мисля, че по-младите ще се опитат още една година да поддържаме лозята до следващия гроздобер, но ако и той е такъв, не можем да бъдем оптимисти“, коментира Петков. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Агроиновации: Оперативна група за ефективно напояване на лозя в Испания
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news