Хладното време през пролетта и лятото тази година сви производството на домати. Очаква се намалението да бъде с 14% до около 138 хил. тона, прогнозира Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
 
 
На практика всеки седми домат у нас е бил погубен от лошото време. Спадът настъпи след две последователни години на растеж. Ситуацията у нас не прави изключение от общото състояние в региона. Климатичните условия година в голяма част от Европа доведоха до по-слабо производство и съответно до по-високи цени на доматите. 
 
Цените на дребно през септември по данни на Система за агропазарна информация (САПИ) се очертава да достигнат 2,34 лв./кг, което е с около 27% повече от цените за този месец, осреднени за последните пет години.
 
Доматите, засадени на открити площи, през тази година заемат 38 799 декара или с 4% повече на годишна база, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Почти цялата реколта вече е прибрана, като са добити над 77 923 тона при ръст от 15%.
 
„Въпреки увеличението на вътрешното производство на домати през последните 2-3 години, вносът също се увеличава. За първото полугодие са внесени 54,7 хил. тона, което е с 9% повече отколкото за същия период на миналата година. Вносът по оценки на САРА до края на годината ще се повиши до 73,5 хил. тона“, отчитат анализаторите от CAPA.
 
Центърът обръща внимание и на световната търговия с доматено пюре. През последните 20 години тя се увеличава с рекорден годишен темп от 4,7% - от 1,4 млн. тона през 1997 г. до 3,2 млн. тона през 2017/2018 г. Ръстът за миналата година е само 1%, което показва постепенно изчерпване на търговския потенциал.