Земеделски производители и екозащитници алармират, че либерализирането на Закона за генно-модифицираните организми в страната ни ще бъде пагубно за еко и биопроизводството. Според предложения от Министерството на околната среда и водите проектозакон, трябва да се вдигне забраната за генно модифициране на традиционните български култури като тютюн, маслодайна роза, лоза и пшеница. Проектът предвижда да може да се произвеждат на открито генно-модифицирани култури, което в момента е забранено. Освен това се предвижда да отпадне забраната да се освобождава ГМО в териториите, включени в Националната екологична мрежа по списъка на закона за биоразнообразието, както и прилежащите им територии, обхващащи 30-км пояс около тях.

Вчера проектозаконът мина на първо четене в Комисията по земеделие и гори на парламента. Днес ще се гледа и от Парламентарната комисия по Околната среда и водите.

За това какви са вредите и ползите от отглеждането на ГМО на територията на страната ни и какви биха били последствията от промяната в Закона за ГМО, Фермер.БГ разговаря с Ивелин Желязков, учен в областта на земеделието.

Г-н Желязков, защо земеделските производители и екоорганизациите са против либерализирането на Закона за Генно-модифицираните организми?
Не знам доколко е обосновано и на какво се дължи решението на управляващите, но то е крайно необмислено. Все повече са доказателствата в подкрепа на това, че ГМО са по-скоро вредни отколкото полезни  - ефектът от тях е нездравословен за хората и отрицателен за околната среда.

Може би причината е икономическа?
Не. От икономическа гледна точка също има много недостатъци на генно-модифицираните организми. Пример за това е завишаването на употребата на хербициди и т.н.

Кой е най-големият недостатък на тези култури? Защо земеделците са против навлизането им в производството?
Най-страшният недостатък е неотработената технология. Не може още в зората на генното инженерство да започнат да се създават генно-модифицирани организми без това да е отработено като ефект във времето.

Т.е. тази дейност не е отработена в европейски и световен мащаб, нали така?
Да, тя не е отработена достатъчно добре в корпорациите, които създават генно-модифицирани организми. А тези корпорации се състезават помежду си и заради това те изкарват такива необработени технологии - с неясен ефект върху околната среда и здравето на хората.

Имате ли информация за отглеждане на ГМО в страната ни?
Имам информация, че са отглеждани незаконно такива организми, но все още положението не е трагично. Ще стане трагично, когато се приеме Законът и тези организми започнат да навлизат масово. Най-опасното е, че цели пакети от гени и структури, които ги обслужват, които се внедряват. Те се внедряват в един организъм, който в течение на милиони години се е развивал като хармонична система. Изведнъж в него се вкарва чужд елемент, който не се знае дали ще се внедри на правилното място. И опасното в случая е, че има реален риск след време те да се отделят от там и да водят самостоятелен живот, както и да се прехвърлят в други организми.

Доказано ли е това?
Да, доказано е. И въз основа на това не знам как нашите законодатели са се хванали за тази идея. Представете си, например, че гена за устойчивост на хербициди се прехвърли върху плевелите! Тогава ще се получат неунищожими по химичен път плевели. Какво става? Връщаме се към мотиката...

В каква посока трябва да върви българското земеделско производство?
Трябва да се стремим към производството на екологично чиста продукция. Цялата ни политика трябва да бъде такава. За тази цел не трябва да допускаме масовото навлизане на ГМО. Ако тези организми бъдет допуснати на територията ни, дори после политиката по отношение на тях да се промени, ще бъдат необходими много години, за да се изчистят нещата. Допуснат ли се ГМО в страната ни, ние просто няма да можем да произвеждаме повече екологично чисти продукти.

Получава се, като че ли един парадокс – защото в програмата си  управляващите заявяват, че ще работят за развитие на селското стопанство и еко и биопродуктите, а в същото време обсъждат промени в закона за ГМО.
Невъзможно ще бъде развитие в тази посока. Абсолютно категорично! Няма да можем дори да претендираме за държава, която може да произвежда екологично чиста продукция.

Отрицателните последици от генно-модифицираните култури явно са много. Все пак няма ли нещо положително от отглеждането им?
Аз не виждам нещо положително. Има други алтернативни начини за справяне с проблемите в земеделското производство, които са далеч по-безопасни и екологично чисти. Например – защо в Украйна и в Русия нямат проблем с плевелите? По какъв начин те са си решили проблема? Просто хората са открили точната почвообработка, не са им нужни ГМО.

***
Днес (четвъртък – 10.12.2009 г.) от 13.00 часа еколози и земеделци ще проведат мирен протест срещу промените в Закона за генно-модифицираните организми. Протестът ще се се състои между Президенството и Министерски съвет.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!