Последният доилен робот на Lely се нарича Astronaut А4 и е още една стъпка напред за компанията, осигуряваща удобство за стопаните и свобода за кравите.

Доилният робот A4 се различава доста от съществуващия А3 Next, който компанията ще продължи да произвежда. Новият робот е самостоятелна модулна система с централен вакуум и почистваща система за  2 отделения.


Роботът е изключително подходящ за по-малки семейни ферми с млеконадой от 300 000 л годишно, но също така може да обслужва големи ферми с млеконадой повече от 10 000 000 литра годишно.

Най-видимата разлика между предшественика А3 и новия А4 е в дизайна. Стресът при животните се намалява от възможността да се движат в бокса, докато се извършва доенето. 3D камера установява точната позиция на кравата, а не предишната система за претегляне. Всъщност системата за претегляне фигурира в допълнителното оборудване на А4.

Въпреки че А4 изглежда подобно на A3 Next, хоризонталните движение на плъзгача се управляват пневматично чрез електронни сензори. Това от своя страна редуцира консумацията на въздух и значително намалява шума.

Множество нови технологии са внедрени в доилния агрегат. Това способства за опростяване на поддръжката, а основните бързо износващи се части са поместени в касета, достъпът до която е улеснен за фермерите.

Astronaut A4 се предлага в два модела – Manager е основна система, подходяща за всички ферми, а Operator предлага на фермите по-детайлна работа.

 



Източник: tractor.bg