48 броя проби от растения и почва са взели лабораторни специалисти от регионалните екоинспекции в страната за да проверят дали в тях има променена ДНК структура, съобщиха за Фермер.БГ от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/.

Специализираната лаборатория беше открита през април миналата година, а няколко месеца по-късно от различни краища на страната бяха взети части от растения и почва за да бъдат изследвани. От институцията съобщават, че към момента са анализирани 7 растителни и 11 почвени проби за наличие на ГМО.

„Пробите са взети съвместно с инспектори от РИОСВ от пунктове на териториите, контролирани от 16- те РИОСВ. В изработените проби не са открити генетични модификации. Лабораторията извършва изпитвания на проби за откриване на генетични модификации и издава протокол от изпитване. Ако се установи наличие на генетично изменена ДНК, това се отразява в протокола и се информира контролиращия орган-  съответната РИОСВ. '', съобщават от изпълнителната агенция.

Органът е получавал и запитвания по телефона дали в една или друга местност в странта фермери отглеждат земеделски култури с генетични модификации. 


Остават още 30 проби за изследване. Въпреки официалните данни, според фермери, регистрирани в социалната мрежа на фермерите Фермер.БГ все още много техни колеги отглеждат царевица, която у нас е забранена. Към ГМО културите, които сеят земеделци отскоро водещо място заема рапицата, с тенденция за все по-масова употреба.

 

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!