През последните две години цените на суровото млякото претърпяха рязък спад, не само в България, но и в Европейския съюз като цяло. Кризата в млечния сектор мобилизира институциите на ЕС да търсят краткосрочни и дългосрочни решения за ефективно излизане от създалата се криза и да намери пътища за устойчиво развитие на млечния пазар. В този процес важна роля играят  ГД „Конкуренция” на Европейската комисия и националните органи по конкуренция, които чрез създадената работна подгрупа „Мляко” към работна група „Храни” на  европейската мрежа по конкуренция, предприеха анализи на  млечния сектор по отделни страни и степента на прилагане на правилата за конкуренция.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също активно участва в създадената работна група, като за установяване на конкурентните проблеми по веригата производство на сурово мляко - преработване – търговия на едро - търговия на дребно стартира секторен анализ на конкурентната среда в сектора на производство, изкупуване и преработка на сурово мляко, както и дистрибуцията на едро и дребно на млечни продукти.

Към момента КЗК събра значителна по обем информация, но изводите в секторния анализ не биха били пълни, ако не се чуе мнението на самите млекопроизводители. КЗК разработи въпросник под формата на АНКЕТА. Тя е разработена по начин, който да даде полезна информация на КЗК за  гледната точка на млекопроизводителите по основните конкурентни проблеми на пазара на млекопроизводство. На всеки въпрос следва да се отговаря като се отбелязва отговора в квадратите вляво. Предвидена е възможност към някои от въпросите да се даде и свободен отговор, а така също в края на анкетата може да се даде допълнително становище по въпроси, които не са засегнати в Анкетата. Срокът за попълване на Анкетата е 25 юни 2010 г.

Анкетата може да свалите от ТУК, както и от download центъра на Фермер.БГ

Попълнената Анкетна карта може да се изпраща в КЗК:
На адрес:
София 1000
Бул. Витоша № 18
Комисия за защита на конкуренцията
Чрез ФАКС: 02/980 73 15
На електронна поща:
[email protected]
[email protected]

Въпроси по анкетата могат да се задават на: Величка Маринова - тел: 02/9356 186 и Димитър Петров - тел: 02/9356 198

Темата за изкупните цени на млякото можете да коментирате и във форума на Фермер.БГ