Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на конкурентната среда на пазара на маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио. Още преди месец Фермер.БГ съобщи, че антимонополната комисия извършва проверка за картели в земеделието и агропродуктите на пазара, но официална информация за акцията се появи едва вчера.

Задачата на КЗК е да извърши секторен анализ, като проучва и анализира специфичните проблеми на конкуренцията на съответните взаимосвързани пазари. Целта е да се предложи пакет от мерки за преодоляването на проблемите или пък образуване на производства за евентуално извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията, пише в съобщението.

Органът е поискал данни от МЗХ за състоянието на зърнените пазари на слънчоглед и пшеница във връзка със съобщенията за повсеместно увеличаване на цените на основни хранителни продукти в страната. Анализ на информацията установил  осезаемо повишение на цената на маслодайния слънчоглед и слънчогледово олио в периода август – декември 2010 г.

В неделя от Държавната комисия за стокови борси и тръжища обявиха, че само за февруари 2011 г. борсовата цена на слънчогледовото олио се е повишила средно с 6.5 на сто. В търговската мрежа литър се продава между 3.25 лв. и близо 4 лв.

Според зърнопроизводители обаче, акцията е безмислена по отношение на това, че се проверява пазарът на зърно, тъй като цените на пшеницата и на слънчогледа, а и на всички останали зърнени култури се диктуват изцяло от Европейския и Световния пазар.

Според КЗК промените на цените на олиото в търговската мрежа са в пряка зависимост от последната реколта на суровината, борсовите цени, договорните отношения между участниците на тези пазари и други допълнителни фактори.

За да се направи крайна оценка на на състоянието на пазара, обаче е необходимо събиране на надеждна и съпоставима информация, което може да стане само в рамките на предприетия секторен анализ, допълниха от КЗК.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!