Шотландски фермери поискаха от властите в страната да задействат по най-бързия начин Сезонна система за наемане на селскостопански работници (SAWS) във връзка с остър недостиг на работна ръка.
 
 
Местни производители обявиха, че тонове ягоди са изгнили на полето това лято заради липсата на чуждестранни берачи. Фермерите изчисляват загубите си на стотици хиляди лири, съобщи farminguk.com. В една от шотландските плантации например по тази причина са загубени 60 тона ягоди.
 
Опитите на ЕС да се справи с мигрантската криза и действията на британските власти във връзка с Brexit доведоха до липса на сезонни работници за селското стопанство на Великобритания през тази година. Вече се усеща и недостиг на работна сила за целогодишна заетост.
 
Шотландия призова още тази година да се създаде пилотен проект на SAWS за наемане на голям брой постоянни и сезонни работници, която да започне да се прилага от пролетта на 2019 г. Местните фермери сочат като добър пример Ирландия. Там вече се внедрява подобна система за опростено наемане на чуждестранни сезонни работници.