Тежката земеделска година ще доведе до много пропаднали площи в цялата страна. По-засегнати от сушата обаче ще са зърнопроизводителите от южна България – особено по отношение на рапицата.


Пред Фермер.БГ собственикът на фирма “Агрофермер – 2002” ЕООД, която се занимава със зърнопроизводство и овцевъдство, Митю Вълчев сподели притесненията си относно развитието на есенниците през тази година.

 

Зърнопроизводителят обработва над 22 хил. дка селскостопанска земя в землищата на селата Голямо Асеново (12,5 хил. дка), част от Малко Асеново, Долно Бельово (6 хил. дка), Брод и Радиево. Митю Вълчев е и животновъд. Фирмата му разполага с овцеферма, разположена на площ от 20 дка и отговаря на всички европейски изисквания. В нея се отглеждат 800 овце.

 

Миналата година беше благоприятна за рапицата в южната част на страната. За разлика от северна България, където посевите измръзнаха, при нас – в Старозагорско, Хасковско, Димитровградско тя се запази и реализирахме добра жътва с 283 кг от дка, обяснява Вълчев. Имах 3200 дка рапица. Тази година засяхме още повече площи, но заради липсата на дъжд, имаме сериозни опасения за развитието и, каза още зърнопроизводителят.

 

[news]

На полетата на фирма “Агрофермер – 2002” есенната сеитба приключи в петък по обед. Засети са 5 хил. дка рапица, 2,5 хил. дка ечемик и 9 хил. дка пшеница. Сеитбената кампания като цяло беше тежка – с доста висока амортизация на машините. Например една от дисковите ни брани на Simba, която миналата година изкара цялата кампания, сега се износи за десетина дни. Три пъти сме дисковали тази есен, и въпреки тежките обработки, успяхме да се справим със сеитбата. В момента обаче не орем, защото изчакваме дъжд, разказва Вълчев.

 

Зърнопроизводителят споделя очакванията на колегите си от северна България за 30% по-висока себестойност на продукцията през тази година – докато през миналата година имахме себестойност на декар пшеница от 84 – 88 лв на дка, сега гарантирано ще достигнем 102 – 104 лв. Значително по-скъпи са торовете и препаратите за растителна защита, повече почвени обработки, горивото също много ни дърпа назад – финансовият министър за сега само обещава, че акцизът ще се връща, а реално няма положително решение – комплексът от тези причини повишава значително себестойността сериозно.

 

Митю Вълчев има реализиран проект по Програмата за развитие на селските райони за 1,6 млн. лв по мярка 123. За овцефермата си сега реализира проект по Нитратната директива. Предсто му да закупи трактор, фадрома, тороразпръскващо ремарке, да се изгради торова площадка, според изискванията на ЕС.

 

Що се отнася до субсидирането на овцевъдния сектор, Вълчев коментира, че увеличените субсидии са добра новина, но на фона на високите разходи и ниските изкупни цени на млякото, те трябва да са много по-високи.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!