Над 5 000 дка с ябълки, круши и сливи са засегнати в областите Варна, Бургас и Пловдив, в следствие на множеството слани и студове, съобщиха от Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ).
 
 
„Положението в Североизточна България е катастрофално. Всички браншови асоциации в сектора на плодовете и зеленчуците алармират за настъпилата криза, но адекватни мерки от страна на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не са предприети. В тази връзка настояваме за спешно свикване на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство“, категорични са от БАОППЗ.
 
Според овощарите от асоциацията миналогодишните 150 лв. на дка са крайно недостатъчни. Това е така, защото независимо, че растенията нямат плод, те трябва да бъдат поливани, торени и защитаване. А при липсата на плодове, резитбите са още по-скъпи.
 
Застраховки няма или тези, които се предлагат са по 50 лв./дка и то само за слани поразили плод, а не цвят след 22 април на съответната година – т.е във времето, когато няма слани и замръзи. С една дума сме оставени на произвола на природата. Освен за пропадналата продукция, която се очертава през настоящата стопанска година, съобщаваме и за огромната складова наличност от ябълки, с която разполагаме“, алармират от БАОППЗ.
 
По думите на браншовиците, търговските вериги не купуват българска продукция. В тази връзка асоциацията настоява и за свикване на среща при ресорния министър, на която да бъдат поканени и представители на веригите у нас.