По-голямата прозрачност на пазара ще позволи равен достъп и по-голяма яснота относно цените. Това ще направи нашата хранителна верига по-справедлива и балансирана, както и ще засили ролята на земеделския производител във веригата за доставки, каза Фил Хоган, цитиран от Европейската комисия (ЕК).
 
Изказването на комисаря по земеделието и развитието на селските райони е по повод на предложението, внесено от ЕК, да се увеличи прозрачността при обявяването на цените. Преди това евродепутатите предприеха мерки, за да спрат нелоялните търговски практики и да подобрят сътрудничеството между производителите, се припомня в съобщението.
 
С това свое предложение ЕК цели да събере важна информация за това, как цените на агро-хранителните стоки се движат по веригата за доставки. Разликата при покупко-продажба ще покаже посредническите разходи, като транспорт, застраховка, съхранение, допълва Комисията.
 
Според ЕК в момента има много информация за развитието на селскостопанските пазари, като цени, обеми на производство и запаси, но не и за ключови пазари във веригата за доставка. Става дума за преработвателите и търговците на дребно, които са връзката между земеделските производители и клиентите. Тази липса на информация експертите наричат „черната кутия“ на веригата за доставки.
 
Предложените мерки ще обхванат секторите месо, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци, полски култури, захар и зехтин. Всяка държава членка ще използва вече съществуващи системи за събиране на ценови и пазарни данни, които ще предоставя на Комисията. Тя, от своя страна, ще направи мониторинга достъпен в своя портал за данни.
 
Комисията препоръчва държавите членки да изберат най-рентабилния подход и да не се насочват към малките и средните предприятия, за да намалят административната тежест. Предложението на ЕК е публикувано за обществено обсъждане за период от 4 седмици. Шест месеца след приемането му то ще влезе в сила.