Д-р Снежана Георгиева е изпълнителен директор на Българската асоциация на зооинженерите. През 2010 година асоциацията контролира 4 200 животни – 1 000 юници и 3 000 млечни крави. За миналата година броят на контролираните животни е бил 6 000, но част от фермерите са се отказали, защото за 2010 година няма субсидии за националния генофонд, което води до затруднение фермерите да си плащат селекционните услуги. И не само това – в разговора на Фермер.БГ със Снежана Георгиева разбираме, че от асоциацията се иска да върне пари, вече вложени в селекционни услуги.

 

- Д-р Георгиева, колко струва всъщност селекцията?
- Ние дори намалихме селекционната услуга на брой животни от 12 на 8 лева, хората като нямат субсидии за генофонда, не могат да си го позволят. Фермите са групирани – една част от тях са в националния генофонд и това са най-добрите ферми. В тях говорим за млечна продуктивност над 5 600 литра. Останалите животни са от контролираната част на популацията – това са животни с млечност от 4 500 – 5 500 литра лактационна млечност на животно.
При нас изключително трудно се води в момента селекционната дейност, тъй като средствата за развъдните асоциации не са одобрени. А при проверката, която мина през януари 2010 година, бяха направени едни такива сложни протоколи, в които не се признава цялостната дейност, която извършва развъдната асоциация.


- Това ли са парите, които искат да връщате?
- Да, изпадаме в положение всички развъдни асоциации да връщаме средствата, получени като субсидия през 2009 година, независимо от това, че субсидията беше преведена на 4 август. За пет месеца ни се иска отчет за цялостната дейност, а не ни се признава част от извършената работа. Селекционната дейност не е завършен цикъл за една календарна година – почваш на 1 януари и приключваш на 31 декември. Нашата дейност е непрекъсната – този, който познава биологията на говедовъдството, знае, че високопродуктивните крави не се телят всяка година. Има крави с лактационен период от 500 до 700 дни, но това не беше отчетено от проверяващите, независимо от това, че те са колеги.
И се оказва, че трябва да връщаме пари, за кравите, които не са се отелили през годината. Първотелките, отелени от 1 юли до края на годината, също не ни се признават като запис в родословната книга, тоест и за тях трябва да връщаме пари.


- Колко добитък контролирате в България?
Националната асоциация на зооинженерите е най-голямата, която контролира общо 35 000 крави през 2009 година. Ние сме член и на Националната животновъдна асоциация. Независимо от всичко ни беше наложена огромна санкция, която по изчисление на проверяващите 400 000 лева. Ние сме получили 600 000 лева субсидия, 180 000 сме платили само за млечни проби на лабораториите, а от нас искат да върнем 2/3 от субсидията. Купили сме родословни книги, направили сме всичко, което е по силите на селекционерите. В нашата асоциация работят 50 зооинженери – специалисти с дългогодишен опит, които познават достатъчно добре селекционния процес. В недоумение сме, че не се приемат възраженията на протоколите, които са ни предоставени.


- Какви са последствията, ако не върнете парите?

- Ако не върнем парите, или ще ни лишат тази година от субсидия или трябва да приключим дейността си. Независимо, че вече имахме на няколко пъти срещи във фонд “Земеделие”, сме пред дилемата да изоставим 35 000 крави.


- Как тогава ще се контролира добитъкът?
- Не можем да правим модерно земеделие и да искаме добър ефект в животновъдството от развъдната дейност при такова отношение към нашата дейност. Аз работя от 40 години в областта на селекцията и се озадачам сериозно. В момента всички развъдни асоциации поставят на добра основа своята дейност, а излиза, че ние трябва да спрем тази дейност или голяма част от експертите да се откажат. Защото ние не сме хора, които заслужават подигравка с труда си. Ние сме хора, които ценят това, което знаят и могат, и щом сме запазили поголовие от 25 000 контролирани крави за тази година, значи си вършим работата. Но това, което се случва, определено се отразява негативно върху бъдещите резултати и на всичко онова, което ние очакваме като продукт от селеккцията.

 

Списък на развъдните организации в България

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на  " Фермер.БГ " е задължително!

снимка : Село.БГ