x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Коварен неприятел броди из овошките

Проф. Иван Желев разказа за най-опасния неприятел в последните години

Коварен неприятел броди из овошките
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Това, което дебне и е изключително опасно, в последните години заля страна – това е дрозофила сузуки. Това сподели за Фермер.БГ проф. Иван Желев, виден учен в сферата на овощарството. 
 
Дрозофила сузуки е особено опасен неприятел, който напада меките пресни плодове. Той беше установен в страната преди няколко години, като основните повреди се причиняват от ларвите, които се хранят с месестата част на плода. 
 
„В моята 50-годишна практика толкова коварен и толкова подъл неприятел не съм виждал. Няма друг неприятел при овошките, които да има 13 поколения и няма култура, която да не напада – като се почне от череши, кайсии, ябълки, грозде, малини, къпини, тиквички и др. Няма такъв универсален неприятел“, категоричен е професорът.  
 
По думите му дрозофила сузуки е пристигнал у нас чрез вноса от Гърция и Турция. 
 
„Много е хитър. Когато го напръскаш, понеже има много гостоприемници, отива на други, които не са напръскани – ако сме пръскали прасковите, той ще отиде при сливите. И след като мине карантинния срок на препаратите, той се връща пак при прасковите.  Освен това – когато този неприятел започне да се храни с една култура, обича да продължава да се храни с нея“, обяснява професорът за упорития неприятел.  
 
Според специалиста има варианти за надхитрянето на неприятеля. 
 
„Примерно да му правим капани - да му се оставят малки площи, които да не са пръскани, и след като напръскаме голямата част от овошките си, той отива в ненапръсканото.  Може да се наложи да жертвате някакво количество, но е важно там да се атакува“, подчерта проф. Желев.  
 
Женското насекомо снася само на зазряващия плод.
 
„По време на зреенето не пръскаме, а тя точно тогава идва. Ние трябва да берем, а се налага да пръскаме“, допълва професорът. 
 
След като насекомото снесе яйцето, срокът на излюпването е само един ден. 
„Ако днес го снесе, утре вече е ларва. След като е надупчил плода, там веднага идват и други бактерии – късно кафяво гниене. Дали плодът ще загине от ларвата или от късното кафяво гниене, няма значение. Този неприятел е ликвидирал толкова овощни и зеленчукови ферми в нова Зеландия, в Австралия. Изключително опасен е“, заключва професорът.  

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Допълнителни 631 000 лв. за борба с почвените неприятели по картофите
 
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
18.03.2019 | 4089 прочитания
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
Подпомагат се проекти за подобряване на цялостната дейност на предприятията

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news