Европейската неправителствена организация Копа Кожека ( Copa Cogeca ) реши да въведе иновативна награда за жените фермери в рамките на Европейския съюз. Целта на ежегодните номинации и награждаване е да подкрепи жените - фермери, които са решили да приемат за предизвикателство работата в аграрния сектор.

 

На 15-и Октомври евро-комисарят по земеделие - г-жа Мариан Фишер Боел организира среща-представяне и официален обяд пред журналисти за идеята на новата награда. Призът ще се връчва за особени заслуги на жени в областта на селското стопанство - производствени иновации, технологични решения и нововъведения, социални кампании в подкрепа на аграрния сектор и др.

 

По данни на Copa Codgeca - жените фермери в Европейския съюз са около 35%. Именно заради това е изключително важно да бъде представена една добра визия за възможностите, които може да въведат жените в селското стопанство.

 

Припомняме ви, че на 7-и Октомври, Петя Ставрева се срещна в Брюксел с генералния секретар на европейската организация на фермерите и земеделските кооперации Копа-Кожека г-н Пека Песонен.

Тя го покани да посети България и да участва в Националния аграрен семинар, който ще се проведе в края на ноември т.г. в Трявна. Петя Ставрева акцентира на необходимостта българските фермери да получат по-голяма европейска подкрепа през първите години на членството в общността.

Г-н Песонен прие поканата и посочи, че с посещението си у нас ще може да се запознае отблизо със ситуацията в агросектора на страната, както и да се срещне с представители на браншовите съюзи.

Към настоящия момент България е единствената страна-членка на ЕС, която няма няма пълноправен член на най-голямата европейска организация на фермерите и земеделските кооперации.

 

за повече информация : [email protected]

 

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!