Най-голямото в рамките на Европейския съюз обединение на фермерите - COPA-COGECA акцентира върху необходимостта модела на ЕС за хранително-вкусовата промишленост да бъде по-добре промотиран на все по-конкурентния пазар.

 

Преди дни COPA-COGECA  бе домакин на срещата на земеделските министри от ЕС за обсъждане на Международната конкурентоспособност на европейския модел на хранително-вкусова промишленост, като подчерта, че моделът трябва да се промотира по-добре както на вътрешните пазари, така и в международен план, в опит да се повиши информираността на потребителите за висококачествените стоки на ЕС и производствените стандарти, което да подпомогне фермерите в държавите членки на ЕС на продават повече на пазарите в Общността и извън нея.


На среща с Председателя на съвета на европейските фермери, Елена Еспиноса, Падрейг Уолш ( Копа Коджека ) заяви: "Селскостопанският сектор на ЕС осигурява прехраната на 500 милиона потребители, като същевременно гарантира високо ниво на безопасност на храната, възможността за проследяване на произхода, хуманно отношение към животните и екологични стандарти. Огромните обществени ползи, произтичащи от модела на ЕС за хранително-вкусовата промишленост са уникални за света. Този модел защитава селските райони на ЕС, но все още този модел не се прилага в страни като България и Румъния. Освен това доходите на земеделските производители от ЕС отново намаляха с до 12% през миналата година, като това е най-силно изразено в новите страни членки на ЕС, а също в Испания, Гърция и Франция. Гражданите на Европейския съюз също така не винаги осъзнават ползите от европейския модел за хранително-вкусовата промишленост. След отварянето на границите е по-важно от всякога да се промотират земеделските продукти на ЕС на вътрешните пазари, с цел повишаване на информираността на потребителя относно висококачествените стоки и производствени стандарти на ЕС.”


Председателят на COPA COGECA Паоло Бруни заяви: "Изправени пред увеличаваща се променливост на цените на селскостопанските продукти и хранителни продукти на дребно, от особено значение за европейските фермери и земеделскитв кооперации е тяхната конкурентноспособност в международен план. Една амбициозна промотираща политика на ЕС би помогнала на ЕС да задържи и увеличи пазарния си дял в страните извън ЕС. Затова настояваме политиците на страните от ЕС да повишат информираността на потребителите за ползите от високото ниво на безопасност на храните от ЕС и стандартите за качество, както на вътрешните, така и на световните пазари ".

 

 

 

⇒  още по темата :

 

 

27.11.2009 Генералният секретар на Копа Кожека ( Copa Cogeca ) си тръгна огорчен от България

Гледайте интервю с Пека Песонен - Генерален Секретар на COPA COEGA, специално за Фермер.БГ :