Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България ( АЗПБ ) Христо Цветанов ще участва в Конгреса на европейските фермери, който се провежда на 5 и 6 октомври 2010г. в Брюксел, Белгия. Ежегодният конгрес на фермерите се организира от европейската неправителствена организация Copa-Cogeca по различни актуални теми в земеделието. Конгресът цели да предизвика дебат върху Общата Селскостопанска Политика след 2013, като подготовка за предстоящото обсъждане на бъдещето на ОСП с Европейската Комисия. Крайната цел е да бъдат осигурени справедливи и стабилни доходи за европейските фермери занапред.

В конгреса ще вземат участие високопоставени лектори, включително земеделският комисар Дачиан Чолош, председателят на парламентарната комисия по земеделие и развитие на селските райони в европейския парламент Паоло де Кастро.

По време на конгреса Copa-Cogeca ще представи детайлен отчет относно мерките, които са необходими, за да подсигурят доброто бъдеще на фермерите и земеделските кооперативи от страните-членки на ЕС в периода след 2013 г. Лекторите ще вземат участие и в съпътстващите дебати по отношение на осигуряването с храни, възможностите за по-високи и сигурни доходи за земеделските производители и предизвикателствата на ОСП след 2013.

Земеделските фермери и кооперативи играят важна икономическа и социална роля, осигурявайки храна и услуги за около 500 млн. потребители. В същото време те се сблъскват с все повече трудности и предизвикателства като екстремните промени в цените, борбата с климатичните промени, стриктните и понякога сурови правила и регламенти, които трябва да се спазват. Така една силна ОСП, в която са запазени директните плащания за фермерите – е по-важна от всякога.

 

COPA-COGECAпредставлява обединение на две организации:

COPAКомитет на професионалните земеделски организации, създадена през 1958г. В COPAчленуват 60 организации от страните на ЕС, както и 36 партньорски организации от други европейски държави като Исландия, Турция, Швейцария и Норвегия. Това обширно членство позволява на COPAда представя и защитава, както общите, така и частните интереси на земеделците в ЕС. От самото си създаване COPAсе разпознава от Европейската общност, като организацията, която говори от името на европейският земеделски сектор като цяло.

COGECA – Генерална конфедерация на земеделските кооперативи в ЕС; Създадена през 1959 г. COGECA има 35 пълноправни члена и още 4 непълноправни.Организацията има също така и 36 членове-партньори. Понасточщем COGECAпредставлява общите и частните интереси на около 40 000 земеделски кооператива, които дават работа на около 660 000 човека. От самото си създаване Европейските институции разпознават в лицето на COGECA основна представителна структура и „говорител” на целия земеделски и рибарски кооперативен сектор.

 

27.11.2009 Генералният секретар на Копа Кожека си тръгна огорчен от България