Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Конференция за биологичното земеделие ще се проведе на АГРА в Пловдив

Състоянието на сектора, предизвикателствата, възможните решения и иновациите са основни теми на форума

Конференция за биологичното земеделие ще се проведе на АГРА в Пловдив
Автор: Фермер.БГ
Конференцията “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“ ще се проведе този месец от Фондацията за биологично земеделие Биоселена с участието на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в рамките на БИО АГРА 2018 - специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство в Международен панаир – Пловдив.
 
 
Лектори на конференцията са представители на МЗХГ, експерти от Биоселена и Българската асоциация "Биопродукти", както и други специалисти, съобщиха организаторите.
 
„Биологичното земеделие в България се намира в тежък момент“, споделя управителят на Биоселена д-р Стоилко Апостолов.  
Парите за подпомагане по Мярка 11 свършиха, за втора поредна година няма да се приемат заявления по мярката.
 
Всички нови биопроизводители и тези, на които договорите им по Мярка 214 от старата ПРСР изтекоха през 2017 г., няма да получават компенсаторни плащания. Увеличение на биоплощите и биоживотните на вече одобрените кандидати също няма да се подпомага.
 
 
 
„Има обаче възможности и решения. Но секторът трябва да се обедини и да настоява за промяна. Елате на конференцията и чуйте какви промени в био законодателството в Европа и България предстоят, кажете си мнението, дайте идеи, споделете своя опит!“, призова д-р Апостолов.
 
В първата част на конференцията ще бъде обсъден новият регламент за биологично производство в ЕС. След 7-годишни разисквания решението е взето: какво предстои и от кога влиза в сила?
 
На форума ще се дискутира и новата наредба за биологичното земеделие в България, като ще бъде чут и гласът на биофермерите.
 
Ще се състои и премиерата на филма „Заграбването на земята“ със съдействието на Екологично сдружение "За Земята". Авторите и героите ще отговорят на въпроси от залата в свободна дискусия.
 
На иновациите в името на по-добри биорезултати е посветена втората част на конференцията.
 
Ще бъдат представени иновации и добри практики в биоземеделието от цял свят: платформата FARMKNOWLEDGE, окуражителните резултати от изпитанията на щригелна брана в три български биоферми, иновативният метод за сеитба на царевица Зелено торене и директна сеитба в две български биоферми, както и иновативна технология за защита на овошки и лозя от зимен слънчев пригор, напукване на кората и късните пролетни слани.
 
 
 
И тази година Фондация Биоселена ще представя информация за биологичното земеделие и проектите си в Палата 11, където са изложенията Винария и Фудтех.
 
Между 21 и 25 февруари в Палата 11 на Международния панаир в Пловдив на щандове 76, 87 и 88 ще гостува Фермерският фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“. 
 
В петте дни на АГРА фермери и малки производители – участници във Фестивала ще предлагат за дегустации и продажби автентични храни: сирене, кисело мляко и кефир, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, лютеници, пъдпъдъчи яйца, занаятчийски хляб, орехи и лешници, био тиква, чай, подправки.
 
 
Новини от изявите ще бъдат публикувани на фейсбук-събитието на страницата на „Произведено във фермата“.
 
Всички участници фермери са регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ. Много от тях работят в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина и са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.
 
Пазарите „От нашата ферма – с любов за вас!“ се провеждат всяка сряда от 10:30 до 18:30 часа пред сградата на МЗХГ в София. Организатор е Фондацията за биологично земеделие Биоселена.
 
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Биоселена прави обучение по агроекология
 
Остават 5 дни за подаване на данъчните декларации от фермерите
25.04.2018 | 8236 прочитания
Остават 5 дни за подаване на данъчните декларации от фермерите
Почти половината от декларациите за доходите на физически лица тази година са подадени по интернет

Ще кандидатствате ли по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани”?

news