Ирански учени работят над създаването на технология за получаване на компост от оризови трици и слама. Използването на тези отпадни продукти ще позволи на фермерите да се откажат от екологично вредното горене, пише Fertilizer Daily.

Напоителни системи: Няма рязко увеличение в цената на водата

Всяка година в Иран се произвеждат до 5 млн. тона оризови трици и слама. По-голямата част от тях се изгаря. Тази практика е една от най-вредните за околната среда.

За да решат проблема, от 2007 г. насам в страната е стартирана програма за провеждането на комплексно производство на обогатен компост от хранителни и градски отпадъци. Проектът е под ръководството на Иранския научно-изследователски институт по биотехнологии в селското стопанство.

Преработката на селскостопанските и градските отпадъци в компост представлява един от най-екологично чистите методи за утилизация.

Технологията на създаване на обогатен биокомпост от градски отпадъци вече е разработена и предложена на град Исфахан. Тя позволява да се произвеждал материал в рамките на период от един до шест месеца, като крайният продукт е с доста високо качество.

Компостът отговаря на националните и международните стандарти, не съдържа никакви инфекции за хората и растенията и не мирише лошо, казва експертът Голамреза Салехи Йозани.

По-рано в института беше създадена технология за производство на обогатен компост от отпадъци от производството на захарна тръстика.