Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Коластрата е застраховката на фермера срещу болестите при телетата

Презентация на д-р Красимир Колев, специалист по преживните животни, специално за Фермер.БГ

Коластрата е застраховката на фермера срещу болестите при телетата
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Фермерите трябва да знаят, че белодробните болести са заболявания, които предизвикват огромен икономически удар и обикновено провалят производството на месо и прираста при месодайните телета. А при млечните телета ударът е още по-силно изразен. Това разказа за Фермер.БГ д-р Красимир Колев, специалист по преживните животни по време на изложението Стекспо 2017, който се организира и провежда от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ).
 
 
Освен лечението, по-важното нещо, върху, което трябва да се концентрират фермерите, е  профилактиката на тези белодробните болести при телетата. 
 
Това са заболяванията, които нанасят едни от най-сериозните икономически удари във фермите, но в повечето случаи това не е оценено от фермерите. 
 
 
Ако телето преболедува от бронхопневмония докато е малко, впоследствие е изчислено, че се губи по 1 тон мляко на лактация. Ако животното се използва пет лактации, това са минимум 5 тона. За месодайните телета – до края на уготелния период се губят по 200 грама прираст всеки ден. 
 
Причинители 
Причинител на белодробните заболявания при телетата са едновременно и вируси и бактерии. Тези бактерии са нормални обитатели на глътката на телето. За да се развие белодробно заболяване е необходимо телето да се инфектира с вирус, да отслабне имунната му система и обикновено след това се създават условия за развитието на тези микроорганизми. 
 
Основни рискови фактори 
На първо място това са проблеми със засукването с коластра.  На второ място – непълноценно хранене по отношение на минерали и витамини. Много е важно в храната на телето да се обърне внимание на нивото на витамин Е и на Селен. Те са изключително важни за поддържане на имунната система. 
 
Друг момент е свързан с ефекта на времето. В България така се промени климата, че има големи разлики в дневните и нощните температури. Това е мощен фактор, който влияе върху появата на белодробните заболявания. Високите температури също водят до имунен срив. А болестите на белия дроб винаги са свързани с ниски температури. 
 
 
Пренаселеността и лошата вентилация също са фактори за поява на белодробни болести при животните. Задушните помещения, влагата подпомагат разпространението на микроорганизмите от теле на теле. 
Сега предстои сезонът, в който белодробните заболявания стават голям проблем. 
 
Фермерите трябва да знаят, че първите две седмици след отбиването на телетата, винаги зачестяват белодробните заболявания заради имунния срив, който е причинен вследствие на стреса от отбиването. 
 
Диагностика 
Телетата трябва да се наблюдават всеки ден по няколко пъти, за да се хване болестта в самото начало. Ако белодробно заболяване се хване късно, дори да бъде излекувано, това  е съпроводено със сраствания на белия дроб, които остават за цял живот. 
Първият симптом е повишаване на температурата. Ако тя е над 39,7, директно трябва да започне лечение. 
 
Ако има такъв симптом, а после и телето започне да кашля, не е необходимо да се чака повече. Веднага трябва да се викне ветеринар, който ще инжектира антибиотик с противовъзпалително средство.  
Златният стандарт за лекуване на белодробните болести изисква ранна диагностика и едновременното използване на антибиотик с противовъзпалително средство. 
 
 
Методите за профилактика 
Едно от най-важните неща за профилактиката е обезпечаването на телето с необходимото количество коластра. Тя е застраховката на фермера срещу заболявания на телето. 
 
Ваксините, които се прилагат на майката на телето, действат чрез коластрата. Докато телето е в утробата на майката, плацентата играе ролята на бариера за болестите. Едва след раждането на телето, всички имунни тела се намират в коластрата. Ако тя не бъде осигурена, това обикновено е фатално за бъдещото развитие на телето. 
 
За да бъде здраво телето и да има добра имунна система, са необходими между 3 и 4 литра коластра до 2 часа след раждането или 10 процента от теглото на телето при раждането. Ако телето е 60 кг, първите 24 часа трябва да получи 6 литра коластра. 
 
Фермерите не бива да се страхуват от храносмилателни разстройства вследствие на прехранване с коластра. Това не е опасно. 
Качеството на коластрата също е важно. Обикновено юниците и слабите крави образуват коластра с лошо качество. Това означава, че антителата в нея не са в необходимото количество. Фермерите знаят, че телетата от юниците боледуват много често. Затова е важно да се обърне внимание на правилното управление на коластрения период. 
 
 
Понякога ваксинацията срещу ключовите четири вируса, които предизвикват белодробни проблеми, може драматично да редуцира бронхопневмониите и белодробните заболявания при телетата. Всеки фермер и неговият ветеринарен лекар трябва да намерят най-доброто време за ваксиниране, за да има максимален резултат от ваксинационната програма. 
 
В този случай има няколко принципа – 2 седмици преди отбиването задължително телетата трябва да бъдат ваксинирани. Реваксинацията трябва да се направи според указанията на съответната ваксина, която се използва. Друг момент е да се постави ваксина преди есента – в края на август. Но това отново трябва да се определи от ветеринаря. 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Говедовъди настояват за премахване на референтната дата от 2009 г.
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news