Българският чесън, а също марулите, доматите, пиперките, краставиците, корнишоните, патладжаните, морковите и репите възстановяват някои от изгубените си позиции на вътрешния пазар.
 
 
Вносът на тази зеленчуци през първите два месеца на тази година чувствително намалява, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от земеделското министерство.
 
Доставките на чесън от чужбина – главно от Китай, са намалели през този период с 80%, докато при останалите изброени зеленчуци спадът е в рамките на 9% до 17%.
 
Все пак вносът на пресни зеленчуци у нас през първите два месеца на годината се е увеличил с 3,4% до 48,9 хил. тона, а на пресни плодове – с 10% до 58,7 хил. тона. 
 

Експортът на български плодове и зеленчуци обаче се превишава с ускорен темп. 

 
„През периода януари – февруари 2019 г. износът на пресни зеленчуци се увеличава с 10,8% на годишна база, до 9 хил. тона, а този на пресни зеленчуци - с 12,5%, до 12,3 хил. тона. Нарастването на общия износ на пресни зеленчуци е до голяма степен вследствие на значително по-голямото количество бобови зеленчуци (главно грах), реализирани навън – с 1,1 хил. тона или 58,8%“, отбелязват експертите на земеделското министерство.
 
Те отчитат значително повишение при износа на пиперки - с 323 тона или с 45,1%, на домати - с 449 тона или с 25,5%, на краставици - със 710 тона или с 93,1%, и на картофи - до 183 тона, при едва 2 тона през първите два месеца на 2018 г.