Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Кои са вредителите, които заплашват лозите през април?

Основните вредители през месец април са шареният гроздов молец, лозовата краста, брашнестата мана и екскориозата по лоза

Кои са вредителите, които заплашват лозите през април?
Автор: Фермер.БГ
През месец април шареният гроздов молец, лозовата краста, брашнестата мана, екскориозата по лоза застрашават лозовите насаждения. Това стана ясно от бюлетина на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), дирекция „Растителна защита и контрол“, валиден до 30 април 2017 г.
 
 
Шарен гроздов молец / Lobesia botrana
 
През месец април започва летежът на пеперудите от презимувалото поколение и начало на яйцеснасяне. В зависимост от температурите, яйцата се излюпват след 4-10 дни. Те трябва да се третират при ПИВ за десертни сортове 4-6 гъсеници на 100 реси, а за винени сортове 6-8 гъсеници на 100 реси.
 
Лозова краста / Eriophyes vitis
 
Ларвите и възрастните акари вредят като смучат сок от долната страна на листата и по-рядко от горната. В местата на повредата, вследствие на отделените ензими от акарите, тъканите се разрастват и деформират. Образуват се гали, вдлъбнати от долната и изпъкнали от горната повърхност. Химичен контрол се извършва, при дължина на леторастите 6-8 см, когато акарите се раздвижват и преминават по младите листенца, преди още да са образували галите.
 
Брашнеста мана / Oidium tuckeri
 
Патогенът зимува в пъпките и по леторастите като мицел, който започва да се развива при температура от 6,2⁰C. Брашнестата мана напада всички зелени части на разстението – листа, леторасти, реса, ягорида. При наличие на симптоми по леторастите първото пръскане се провежда във фенофаза „пеперуда“ или при дължина на леторастите 6-8 см
 
Екскориоза по лоза / Phomopsis viticola
 
При хладна и влажна пролет болестта се развива силно. От нападнатите пъпки, леторастите израстват по-късно и са със скъсени междувъзлия, а листата са дребни и деформирани. Симптомите по зелените леторасти са: тъмни точкови подутини, които се разрастват в по-големи тъмнокафяви петна с удължена фрома. Критичен период за развитие на болестта е от набъбването на пъпките, до фенофаза 3-ти и 4-ти лист. Първото третиране се провежда, когато 30-40% от пъпките са във фенофаза „пеперуда“ до „отделяне на първи лист“. При хладна и дъждовна пролет се провежда второ пръскане при 30-40% от пъпките, в основа на леторастите, във фенофаза 2-ри – 3-ти лист. Следващите третирания съвпадат с пръсканията срещу мана и брашнеста мана по лозата. 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Чака се бум на пазара на адюванти
 
Ростселмаш на Агритехника 2017: Четири премиери в помощ на стопаните
20.11.2017 | 2111 прочитания
Ростселмаш на Агритехника 2017: Четири премиери в помощ на стопаните
Екипите на руския гигант и Оптиком работят усилено, за да предложат най-доброто обслужване за българските фермери

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news