x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Кои са новите моменти в земеделските субсидии след 2020 г.

Предстоят много трудни преговори по Общата селскостопанска политика, заяви министър Румен Порожанов

Кои са новите моменти в земеделските субсидии след 2020 г.
Автор: Фермер.БГ
Снимки: МЗХГ
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с браншови организации в аграрния сектор, за да им представи пакета от законодателни предложения за Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейската комисия.
 
 
Участниците имаха възможност да споделят първите си впечатления, след като се запознаха с презентацията на министъра.
 
„Дебатът за ОСП трябва да остане земеделски. Предстоят много трудни разговори и преговори, които не трябва да се политизират“, заяви министърът, цитиран от пресслужбата на аграрното ведомство. По думите му, дебатът ще бъде изключително тежък.
 
„Едно от основните ни притеснения например е липсата на преходна национална помощ, която трябва да защитим“, подчерта Порожанов. „Няма да отстояваме важните теми за българското земеделие сами. В ЕС има страни със сходни интереси и ще търсим съюзници“,  допълни той.
 
„Трябва да имаме балансиран подход и добро отношение.  Има  много неясноти в предложението на ЕК и повече от всякога секторът трябва да бъде обединен“, каза Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България.
 
 
„В предложението на ЕК подкрепяме обвързването на ОСП с резултатите, но все още има много неясноти“, заяви Веселина Ралчева от асоциация „Биопродукти“. „Смятам, че въпреки намалението на бюджета, ако се действа целесъобразно може да се постигнат по-добри резултати от сегашния програмен период“, изтъкна тя.
 
От асоциацията на малинопроизводителите уточниха, че е важно да има повече яснота  в определението кои са малки и кои са големи производители.
 
Участниците в срещата се обединиха, че е много важно браншът да остане единен, за да се намери най-доброто решение, а подобни срещи да станат регулярни.  Следващата ще се проведе в рамките на Националния земеделски форум, след Съвета по земеделие в Брюксел през юли.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ЕК: Новата ОСП е за силна подкрепа на фермерите
 
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
10.12.2018 | 5362 прочитания
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
Налаганите високи цени на въглеродните емисии и готвеното отпадане на антидъмпинговите мита за внос от страни с ниски рестрикции водят до ликвидация на сектора

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news