x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Кои са най-експортираните зеленчуци от страната

Износът на пресни плодове намалява до 18,2 хил. тона

Кои са най-експортираните зеленчуци от страната
Автор: Фермер.БГ
През първите седем месеца на 2017 г., износът на пресни зеленчуци намалява с 15,3% на годишна база, до 17,3 хил. тона, а този на пресни плодове – с 28,2%, до 18,2 хил. тона. Това сочи оперативният анализ на Министерството на земеделието, храни и горите (МЗХГ).
 
 
Основен фактор за намалението на общия износ на пресни зеленчуци в рамките на периода е свитият експорт на краставици и корнишони – с 2 хил. тона и гъби – с 2,5 хил. тона. Сред останалите пресни зеленчуци, намаление на изнесените количества се отчита при патладжаните, праза, лука, морковите, репите и марулите – в границите от 18% до 82%, най-значително при марулите, а увеличение - при пиперки, домати, картофи, зеле, бобови зеленчуци и тикви – от 14,8% до 91,2%, най-значително при тиквите, пише още в анализа.
 
Спадът на общия износ на плодове спрямо седемте месеца на миналата година се дължи основно на отчетеното намаление на експорта на цитрусови плодове, представляващ реекспорт – с 2,1 хил. тона или 23,6%, дини – с 2,7 хил. тона или 44% и ябълки – с 2 хил. тона или 97%.
 
Намаление на годишна база се отчита също така и при износа на сливи, ягоди, грозде, пъпеши, малини и круши – с между 6,2% и 97,2%, най-чувствително при крушите. От друга страна, изнесените количества праскови, черупкови плодове, череши, вишни и кайсии отбелязват увеличение на годишна база от 2,7% при прасковите до над два пъти при кайсиите.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
583 кг/дка царевица в Добричко
 
Агроиновации: Опазване на биоразнообразито за по-продуктивни пасища
22.09.2018 | 1043 прочитания
Агроиновации: Опазване на биоразнообразито за по-продуктивни пасища
1000 португалски фермери са засявали на площ от 50 000 хектара различни смесени, бобови и други култури с цел поддържане на по-голямо биологично разнообразие в пасища

Трябва ли да се плащат данъци върху субсидиите?

news