Кога в България Бялото саламурено сирене от краве мляко ще е истинско саламурено сирене от краве мляко и кога Българското кисело мляко ще се произвежда от истинско българско мляко и кой ще гарантира за това? Или иначе казано кога ще се възстанови Българският държавен стандарт при млечните продукти и кога ще бъде създадена Агенцията за безопасност на храните – все още не е ясно. Това, което е ясно към момента е „готовността”, която МЗХ вече от многократно изразява, за връщането на БДС, както и за създаването на Агенция по безопасност на храните. Уви – за сега само готовност!

„БДС ще бъде въведен отново и затова има воля” – заяви министър Найденов преди близо два месеца, като допълни, че връщането на стария държавен стандарт е съвместна инициатива на Министерството на земеделието и Асоциацията на преработвателите в България. В същото време млекопроизводители определиха това обещание на Найденов като „поредната медийна димка”, а много от тях изразиха разочарованието си от некачествените продукти, с които много от мандрите работят, както и ниските цени, на които те изкупуват млякото от производителите.

Днес пък стана ясно, че две са фирмите в България, които притежават патента на наименованието „Българско кисело мляко”. Едната фирма е държавната “Ел Би Булгарикум”, но другата е частна и това би създавало трудности за регистрацията на Българския държавен стандарт за млечните продукти, заяви пред журналисти министър Найденов. Разбира се, частната фирма е придобила патента на наименованието преди години при предходното правителство, а в момента работна група от експерти „си биела главата” как да излезе от проблема, наследен от ексуправляващите, каза още Найденов. Според него – „решение ще се намери”. Кога обаче ще стане това – не знаем... Така че засега яснотата с БДС не е много голяма.

В същото време няма много яснота и относно създаването на Агенцията по безопасност на храните, която по първоначални обещания на управляващите трябваше да е готова до края на 2009 год. „Агенцията за контрола на храните в най-скоро време тръгва, заяви земеделският министър Мирослав Найденов по БНР преди около месец, защото това е очакването на обществото, желанието на браншовите организации, а и обещание, което ние сме дали на нашите избиратели”. Проектът за създаването и трябваше да бъде внесен за разглеждане до края на май, но уви не беше...

„Ние работим и няма да отстъпим по отношение на създаването на агенцията за безопасност на храните и по всяка вероятност, ако процедурите по съгласуване са приключили, в сряда ще бъде внесен проект за създаването й”, каза днес министърът. Той припомни, че бъдещата структура ще е бъде второстепенен разпоредител на МЗХ, но ръководството й ще се назначава от Министерския съвет.