Британски стартъп строи „ферма на бъдещето“ за 1 млн. паунда
Така ежегодните капризи на времето през вегетационния период на царевицата, ориза, соята и пролетната пшеница са виновни за понижаването на реколтата с 20-49%, сочи изследването.
Като цяло горещините, сланите, сушата и обилните валежи са отговорни за 18-43% от колебанията при реколтата в световен план.
За да се разберат последствията от екстремните климатични явления за земеделския сектор, учените са използвали база данни за световното земеделие и максимално подробна информация за климатичните катаклизми, а след това са използвали алгоритъм за машинно обучение. По този начин е установено с висока точност какъв е отговорът на въпроса – кои климатични фактори са изиграли най-голяма роля за влиянието върху реколтата.
Учените подчертават интересно откритие. Най-важните климатични фактори за реколтата са били свързани с температурата, а не с валежите, както би могло да се очаква, със средната температура през вегетационния период и с температурните скокове, казва д-р Елизабет Фогел, автор на изследването. Последното показало още кои са световните „горещи точки“ – районите, които произвеждат значителен дял от световната реколта, но са и най-изложени на колебания и екстремни климатични условия.
Установихме, че повечето от „горещите точки“ – регионите, които имат решаващо значение за общото производство на култури и в същото време са силно изложени на промените на климата, се намират в промишлено развити области на производство на земеделски култури – като Северна Америка и Европа, казва Фогел.
Учените определят като „горещи точки“:
- Северна Америка - за производството на соя и пролетна пшеница;
Както отбелязват изследователите, извън пределите на тези основни региони, слабата реколта при основните земеделски култури също има разрушителни последствия.
В нашето изследване установихме, че реколтата от царевица в Африка показа една от най-силните взаимовръзки с промените на климата по време на вегетационния период. Макар делът на Африка в световното производство на царевица да е неголям, голяма част от тази продукция отива за потребление от човека. За сравнение този показател в Северна Америка е едва 3% от реколтата от царевица. Това я прави критично важна за продоволствената сигурност в региона, коментира д-р Фогел.
Доколкото се предполага, че с промените на климата честотата и сериозността на екстремните климатични условия ще нараснат, нашето изследване подчертава колко важно е да се адаптира производството на храни към тези условия, допълва ученият.
0 КОМЕНТАРА