Над 70 кмета и кметски наместници от Добричко се запознаха с подмерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които предстои да бъдат отворени тази година. управителят на Областния информационен център Геновева Друмева. 
 
През декември стартира прием по подмярка 7.2
 
За инвестиции в земеделски стопанства по Тематичната подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства, която се очаква да стартира през август, е заделен ресурс от 12 500 000 евро. С бюджет 85 млн. евро е мярката „Инвестиции в преработка/ маркетинг на селскостопански продукти“, която е с очакван прием през септември. За създаване на стопанства на млади фермери са осигурени 41 500 000 евро.
 
Приемът за нея се очаква да стартира през август. През декември ще започне приемът за инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности, която е с общ бюджет 50 200 000 евро.
Присъстващите  бяха запознати с основните параметри на всяка една от подмерките, допустими кандидати и проекти за финансиране, дейности и финансови условия, съобщи регионалният сайт ndt1.com. 
 
Някои мерки ще имат за цел предоставяне на подкрепа за земеделските, а други и за неземеделски производители от селските райони. Разгледани бяха важни моменти в хода на подготовка на проектните предложения, както и приоритетите при оценяване на заявленията за подпомагане.
Гостите на форума споделиха, че с голям интерес се очаква приема по подмярка „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“.