Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и заместникът му Юсеин Ахмед посетиха село Звиница, където пламна огнището на нюкясълската болест по птиците и се срещнаха с местните стопани.


Те споделиха с градоначалника своето притеснение от случилото се и от това, че се предприемат такива драстични мерки свързани с унищожаването на домашните птици в селото.

 

„Много хора изпаднаха в шок, след като научиха, че птиците им трябва да бъдат умъртвени. Това им е част от поминъка”, каза в разговор с инж. Хасан Азис и кмета на Звиница Ниязи Вели.


Кърджалийският градоначалник изслуша хората и обясни, че всичко това се прави за да спре разпространението на заболяването и е наложително към момента.


Той бе информиран, че всичките 1263 домашни птици в селото трябва да бъдат избити до края на деня заради разразилата се псевдочума, както се нарича още нюкясълската болест. Към момента на посещението на инж. Азис бяха умъртвени по хуманен начин /с газ/ половината от птиците.

[news]
По негово разпореждане бяха осигурени механизация и багери за изкопавани на ями край селото, където да бъдат заровени умъртвените кокошки. В рамките на час механизацията бе в селото, бяха определени местата за загробване на птиците и дълбочината на ямите от четири метра.


В същото време в селото вървеше и процес на дезинфекциране на всички дворове и къщи. Според директора на областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев заразата е пламнала от прелитащите диви гълъби, но обясни, че няма опасност да обхване други населени места. От думите му стана ясно още, че Звиница ще остане под карантина през следващите 30 дни и през това време в селото няма да могат да бъдат отглеждани домашни птици. Това от което най-много се интересуват хората в селото на този етап е как ще бъдат обезщетени за загубата на домашните си птици и кога ще стане това.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!