x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Кметът на Дългопол: Без субсидии за длъжници на аренда

Предложението е ползвателите на земеделските земи да декларират, че нямат задължения за предишни стопански години

Кметът на Дългопол: Без субсидии за длъжници на аренда
Автор: Фермер.БГ
Кметът на община Дългопол Георги Георгиев предложи на парламента законови промени в подкрепа на коректните ползватели на земеделски земи, които плащат навреме дължимите арендни или наемни вноски.
 
 
Писмото на кмета постъпи в Комисията по земеделие на Народното събрание. Неговите предложения ще бъдат обсъдени от депутатите в хода на работата по подготвяните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ).
 
Предложенията на Георги Георгиев са продиктувани от въпросите на местното население на община Дългопол, което има горчив опит с некоректни ползватели на земеделски земи. Хората в Добруджа срещат проблеми и при разпределението на пасища и мери от общинския и държавния поземлен фонд.
 
Конкретно кметът предлага промени в член 37 от закона, който се отнася до създаването на масиви за ползване на земеделски земи по споразумение между собствениците и ползвателите.
 
 
Сега ал. 2 от този член на закона „не защитава в своята цялост правата на собствениците на земеделски земи, като дава възможност на ползватели, които не са платили дължимите арендни и наемни вноски, да участват в споразумението, да обработват земи, за които не са изплатили дължимите суми, както и да ги заявяват за подпомагане“, отбелязва Георги Георгиев в становището си.
 
Кметът настоява в закона изрично да се запише, че в споразумението могат да участват само ползватели, които са изплатили задълженията си за предходните стопански години, като конкретно са посочени дължимите арендни и наемни вноски към физически или юридически лица. Предложението е ползвателите да удостоверяват това с декларация.
 
Предвижда се срокът за сключване или актуализиране на споразуменията за създаване на масиви да се запази, както досега - до 30 август за следващата стопанска година.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Фермери купуват земя без самоучастие
 
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
16.10.2018 | 2346 прочитания
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
Реколтата у нас е добра на фона на слабите резултати в част от ЕС и Русия, отбелязва ИнтелиАгро

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?