x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Капризите на времето променят овощарството в Англия

Фермерите се адаптират към по-ранно зреене и възможност за отглеждане на нови сортове

Капризите на времето променят овощарството в Англия
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com

Производството на местни сортове ябълки във Великобритания, които са по вкуса на англичаните, може да се увеличи в бъдеще. Предпоставки за това са промените в климата, пише изданието reading.ac.uk.

36 арестувани в Сърбия за реекспорт на европейски ябълки

По-топлото време на Острова вече се е отразило върху по-рано цъфтящите ябълки и съответно прибирането на готовата продукция. Освен това времето създава предпоставки за отглеждане из цялата страна на сортове ябълки, които зреят по-късно.

В момента тече експеримент във Великобритания. Той се реализира на територията на ферма Брогдейл в Кент. Финансирането е осигурено от местен тръст.

Целта на експеримента е да установи как по-високите температури и променените валежни модели ще се отразят в близките десетилетия на отглежданите сортове ябълки. Възможно е да бъдат създадени условия за увеличаване на производството на международни сортове като Грени Смит (Австралия) и Златна Превъзходна (Западна Вирджиния, САЩ).

Климатичните променят вече промениха производството на ябълки във Великобритания. Това явление обаче все още не е изследвано от учените. Данните ни сочат, че сортовете ябълки сега цъфтят средно 17 дни по-рано, сравнено с 60 години по-рано, казва професор Пол Хедли от университета в Рединг.

По думите му промените в климата носят плюсове и минуси, когато става дума за цъфтеж и прибиране на реколтата. Едно от последствията е, че ще се променят сортовете, които традиционно се отглеждат в страната.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Създадохме нов сорт пипер
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news