Италия е изправена пред сериозна криза заради изменението на климата. През тази година реколтата от маслини в страната продължава да намалява. Страната отбелязва спад с 57% спрямо миналата година, пише Грийнтех.
 
Редица насаждения с маслини в Италия бяха опустошени от събития, свързани с метеорологичните условия през миналата година. Обилни валежи, непредсказуеми студове, суши и силни ветрове. Всички тези събития съвпадат с това, което климатолозите предвиждат от години като резултат от глобалното затопляне.
 
„Съществуват ясни модели, които наблюдаваме – те сочат към тези крайни метеорологични условия като основни причини за спада в добивите“, обяснява проф. Рикардо Валентини. 
 
Когато става дума за маслиновите дървета, всяка внезапна промяна на температурата може да има опустошителен ефект върху реколтата. Един-два дни с ниски температури могат да навредят на дърветата и тяхното развитие. След като са преживели екстремни метеорологични условия, маслиновите дървета ниикога не се възстановяват напълно и са по-податливи на заразяване с болести и вредители.
 
Промените във времето костват на страната над 1 млрд. долара във вид на загуби при производството на маслини. 
Италия не е единствената страна производител на маслини, засегната от промените във времето. Европейската комисия наскоро прогнозира, че маслиновата реколта в Португалия ще спадне с около 20% през следващата година. Гърция ще понесе още по-голям удар със спад от около 42%.