В Китай фермерите масово отгледжат ГМО посеви нелегално. Мнозина земеделци в североизточната част на Китай отглеждат генетично модифицирана царевица, показа скорошно проучване на групата за защита на околната среда Грийнпийс. 
 
 
Пекин влага огромни суми пари, за да разработва генетично модифицирани култури. Новите данни потвърждават опасенията, че Пекин не е в състояние да упражнява контрол върху засаждането на генетично модифицирани култури.
 
93% от пробите, взети миналата година от царевични полета в пет окръга в провинция Ляонин – част от „житницата“ на Китай – са дали положителен тест за замърсяване с ГМО. Положителни са излезли и тестовете на семената, купени от пазарите за зърно, както и проби от храни на царевична основа, достъпни в супермаркетите в района.
 
 
Според проучването много голяма част от незаконните ГМО семена вече са влезли в складовете за зърно, както и пазарите на едро и на дребно из цялата страна.
 
Засега не е сигурно как точно ГМО царевицата е попаднала на пазара. Отдавна обаче се твърди, че ГМО растения, предвидени за тестване в полеви изпитания, биват незаконно продавани на земеделските производители за търговска употреба.