Катар проявява интерес към отглеждането и внос на български агнета и производство на месо. Това обяви председателят на държавната компания „Хасад фууд” Насър Мохамед Ал Фухаид Ал Хаджири по време на среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от МЗХ.

 

Освен това Катар иска да развива зърнопроизводство в България и най-вече пшеница, ечемик и царевица, заяви Насър Ал Хаджири. Отглеждането на зърнени култури да бъде близо до пристанища, за да се изнася. „Хасад фууд” е държавна компания, която е създадена от Катарския инвестиционен фонд. Катар може да вземат под аренда държавни земи в България и да се купуват от частни собственици, каза председателят на „Хасад фууд”. Той допълни, че работят по този начин вече с Грузия и в момента обмислят да влязат и в Румъния.


Министър Найденов обясни, че в България има над 30 млн. дка обработваема земя. Има доста държавни пасища, което е предпоставка за развитие на животновъдството. Нужни са ни инвестиции в животновъдството, допълни министър Найденов. Той представи още възможностите за производство на розово масло, за изграждане на екарисаж в Угърчин, птицевъдството, аквакултури, логистичен център за производство на плодове и зеленчуци в Пазарджик. Също за инвестиране в държавното дружество „Врана”, към което има 1500 дка земя, оранжерии и ферми.

 

Междувременно нито един катарски бизнесмен не дойде на бизнес форума в катарската столица Доха, организиран по повод посещението на българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов, част от която са представители на сто български компании.

 

Министър Трайков оправда липсата на катарския бизнес с това, че по принцип Катар не е от традиционните търговски партньори на България в региона, защото е малка страна с малко около половин милион местно население и сама по себе си не може да представлява голям пазар за българските стоки и услуги, съобщава БТА.