Традиционният Фермерски фестивал в центъра на София тази седмица ще обърне специално внимание на производителите на картофи. Представянето ще бъде днес на обичайното място пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
Картофите от сорт „Сорая“ са едни от най-търсените и предпочитаните в цяла Европа, включително и в България. Сортът съчетава в себе си изключителни вкусови качества, овална форма и наситен жълт цвят, който не се променя след термична обработка, съобщиха организаторите на Фермерския фестивал от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.
 
Земеделският стопанин Иван Иванов и съпругата му Наталия от село Железна, Монтанско, ще представят своята продукция и ще разкажат за особеностите при отглеждането на картофите. Основната дегустация е в 12 часа на Демонстрационната шатра в началото на пазара.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се провежда всяка сряда от 10:30 до 18:30 ч. пред МЗХГ.

Там се предлагат разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, биовино, биооцет, биочай, биогъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки, подправки.
 
Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Много от тях работят в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина и имат подкрепа от Българо-швейцарска програма за сътрудничество.