x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Канадските фермери масово се отказват от бобовите култури

Свръхпредлагането на пазара е било предизвикано от популярността на вегетарианското хранене

Канадските фермери масово се отказват от бобовите култури
Автор: Фермер.БГ
Само до преди няколко години изглеждаше, че канадските фермери са отдадени главно на това да отглеждат грах и да търсят начини за ускоряване на добивите.
 
 
Сега обаче се наблюдава масов отказ от тази култура и това буди недоумение. Но зад действията на фермерите се крие напълно разбираема логика.
 
По данни на Министерството на селското стопанство на Канада, посевите от бобови култури в страната вероятно ще намалеят до 7-годишен минимум, като специално площите с леща ще спаднат с 27%. Отдръпването на стопаните се обяснява с пренасочването им от бобовите култури към пшеницата и рапицата.
 
Това е класически бум и крах, коментира bloomberg.com. От 2014 г. производството на грах и леща се увеличи в цялата страна на фона на нарастващото търсене на вегетариански продукти и фермерите се възползваха от рекордните цени на бобовите култури.
 
 
Процесът обаче бързо доведе до глобално пренасищане на пазара и падане на цените. В момента такива страни, като Индия, която е най-големият световен потребител на такава продукция, въвеждат защитни мита за вноса, за да предпазят своите пазари и да подкрепят местните производители.
 
„Не е лесно да продължиш да се занимаваш с производство, за което знаеш, че неговата доходност няма да бъде толкова висока. Изглежда, фермерите от нашия регион са решили да заменят бобовите култури с пшеница и рапица. Такова е решението на мнозинството“, казва производителят Морган Нанвейлър, който планира да намали своите посеви леща с 50% в полза на пшеницата в района на Розтаун, Саскачеван.
 
Цените на някои сортове едра зелена леща паднаха от ноември досега с 34%, докато в същото време борсовата цена на пшеницата се вдигна с 8%.
 
Заедно с увеличаването на доставките на световния пазар, цените падат на фона на стесняването на перспективите за износ. През декември 2017 г. Индия въведе 30% мито за вноса на нахут и леща. През този месец налогът за нахута беше повишен на 40%. Причината е, че в страната е отчетена висока собствена реколта и държавата се опитва да оползотвори този излишен ресурс.
 
 
В същото време търсенето на рапица от страни като Китай, Мексико и Япония остава силно и няма опасност от пренасищане на пазара. „Увеличаването на площите повишава производството на маслодайни култури до рекордно високо равнище“, посочва отчет за селското стопанство и хранителния отрасъл на Канада.
 
Междувременно през 2017 г. Казахстан успя да изпревари Канада и се превърна в новия световен лидер по производството на леща.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Износът на аграрни стоки от ЕС расте
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news